• ΥΓΕΙΑ

    Τέλος στο πιστοποιητικό νόσησης για όσους μολύνονται για δεύτερη φορά – Ποιοι εξαιρούνται

    • NewsRoom
    Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου φορώντας μάσκα στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας

    Βάνα Παπαευαγγέλου (Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Το τέλος της έκδοσης πιστοποιητικού νόσησης για όσους μολύνονται για δεύτερη φορά αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα η Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Μέχρι σήμερα, όσοι νοσούσαν για δεύτερη φορά από Covid-19 λάμβαναν το πιστοποιητικό, όπως και αυτοί που νοσούν για πρώτη, κάτι που τους εξασφάλιζε αντίστοιχα προνόμια με αυτά των εμβολιασμένων.

    H επιτροπή έχει αποφασίσει να συνεχίζεται να παραχωρείται το πιστοποιητικό μόνο σε περίπτωση επαναμόλυνσης  μιας ειδικής ομάδες εμβολιασμένων πολιτών, η οποία αφορά άτομα που δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση λόγω της λοίμωξης.

    Η πορεία της πανδημίας στη χώρα

    Κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως η θετικότητα είναι σήμερα στο 6,4% . Η παραλλαγή Όμικρον έχει επικρατήσει, με το 96% των κρουσμάτων να αφορά το νέο στέλεχος ενώ το 2,2% να αφορά την παραλλαγή Δέλτα.

    «Κάνουμε μικρά αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες . Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων» ανέφερε η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

    Τα νησιά Τζιά, Κάρπαθος, Θάσος και Σύρος καθώς και το Κιλκίς και η ΠΕ Φωκίδας παρουσίασαν αύξηση κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

    Πάντως, καταγράφηκε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών, με τις νέες εισαγωγές να μειώνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 13%, ενώ μειώθηκαν και οι εισαγωγές παιδιών και εφήβων.

    Σε ό,τι αφορά την πληρότητα στα νοσοκομεία, τονίστηκε πως πανελλαδικά είναι στο 53% στις απλές κλίνες και στο 73% στις κλίνες COVID.

    Όσον αφορά την περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων, η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως, συζητήθηκε εκ νέου στην Επιτροπή με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο πρόσθεσε χαρακτηριστικά «πως δεν φτάνουμε στο τέλος της πανδημίας».

    «Δεν είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε όλα τα μέτρα», σημεώσε με αφορμή τις κινήσεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

    Έρχεται το νέο εμβόλιο της novavax την ερχόμενη εβδομάδα

    Από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας,  Μίνα Γκάγκα, τόνισε πως η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.

    Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 2.653 αιτήσεις και έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα σε 1.957 ασθενείς, ενώ 322 ασθενείς ακύρωσαν την παραλαβή του αντιικού φαρμάκου καθώς δεν ήθελαν να υπογράψουν για την λήψη του.

    Mέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει και το εμβόλιο της novavax.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου η Μίνα Γκάγκα ανέφερε ότι «μέχρι τις 31 Μαρτίου θα επανεξεταστεί το ζήτημα της αναστολής των ανεμβολίαστων υγειονομικών».

    Διαβάστε επίσης

    19.504 νέα κρούσματα, 93 θάνατοι και 484 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή

     



    ΣΧΟΛΙΑ