• ΥΓΕΙΑ

    Take Care: Η εφαρμογή που συμμορφώνει τον ασθενή με τη φαρμακοθεραπεία

    • NewsRoom


    Ένα νέο εργαλείο έρχεται να συμβάλει στην συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακοθεραπεία. Το Take Care, το οποίο λειτούργησε πιλοτικά πριν από δύο χρόνια, είναι μία προσφορά των φαρμακοποιών και έρχεται βελτιωμένο να προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους  ανθρώπους που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

    Ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της υγείας σήμερα αναγνωρίζεται η μη ακριβής συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Όπως δείχνουν έρευνες, παγκοσμίως, ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% των ασθενών δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή δεν παραμένουν συμμορφωμένοι με τη φαρμακευτική τους αγωγή. Το γεγονός αυτό αυξάνει τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας περίθαλψης και νοσηλείας και, κατ΄ επέκταση, τη δαπάνη της υγειονομικής περίθαλψης.

    Χαρακτηριστικά, στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι η οικονομική επίπτωση της μη συμμόρφωσης με τη φαρμακευτική αγωγή ανέρχεται στο αστρονομικό ποσόν των 177 δισ. $ κατ’ έτος, που αντιστοιχεί σε 1,5 εκατομμύριο περιστατικά νοσηλείας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

    Σε πολλές δυτικές χώρες έχει εφαρμοστεί ως τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού η διαδικασία της Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας μέσω των φαρμακείων (π.χ. υπηρεσία MU στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπηρεσία MTM στις Ηνωμένες Πολιτείες).

    Η υπηρεσία αυτή περιλαμβάνει πρωτόκολλα διαχείρισης και διαδικασίες ενημέρωσης, συμβουλής και παρακολούθησης της φαρμακοθεραπείας των ασθενών από τους φαρμακοποιούς. Στην πιο προωθημένη τους μορφή, οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εφαρμογές, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας και ειδοποιήσεων με τους χρήστες των φαρμάκων. Σύμφωνα με τη μελέτη “Medication Therapy Management: 10 years of experience in a large integrated Health Care System”, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι από την εφαρμογή της διαδικασίας στα φαρμακεία που έλαβαν μέρος στη μελέτη (Journal of Managed Care Pharmacy, Vol. 16, No 3, April 2010).

    Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που συμμετείχαν τα περισσότερα φαρμακεία στην Πορτογαλία:

    • Οι παρεμβάσεις του Φαρμακοποιού ωφέλησαν το κράτος κατά €879.6 εκατ.

    Το 54% προέκυψε από την υπηρεσία Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας.

    • Παρεμβάσεις φαρμακοποιού για συμμόρφωση: €237.6 εκατ.
    • Παρεμβάσεις φαρμακοποιού σε χρόνιες ασθένειες €236.9 εκατ.

    Το Take Care, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και από την εταιρεία Noufio Communication Services, είναι ένα καινοτόμο σύστημα Διαχείρισης της Φαρμακοθεραπείας και της Συμμόρφωσης των ασθενών με αυτή, το οποίο, μετά από 2 χρόνια δοκιμών και εξέλιξης, αναβαθμίζεται, εμπλουτίζεται με νέες λειτουργίες και γίνεται πιο χρήσιμο και «εύκολο» για το κοινό και τον φαρμακοποιό.

    Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του για τον ρόλο των φαρμακείων στη συμμόρφωση των ασθενών με τη φαρμακευτική αγωγή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Απόστολος Βαλτάς επισήμανε ότι «Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, τόσο για την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής, όσο και για την εξοικονόμηση πόρων του συστήματος.

    Το Τake Care με τις αναβαθμισμένες δυνατότητές του αποτελεί μια προσφορά των φαρμακοποιών τόσο προς τους ασθενείς όσο και γενικότερα στο Σύστημα Υγείας, αποδεικνύοντας ότι ο Φαρμακοποιός ως επιστημονική οντότητα όσο και το Φαρμακείο ως φυσικός χώρος δεν υποκαθίστανται και δεν αναπληρώνονται».

    Και συμπλήρωσε «Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετούν τη συμμετοχή των Φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και την πιστοποίηση των Φαρμακοποιών για τους εμβολιασμούς, καθιστούν τα φαρμακεία και τον Φαρμακοποιό πρωταγωνιστές σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υγείας».

    Τι είναι το Take Care και πώς λειτουργεί

    Tο Take Care είναι μια web και mobile based εφαρμογή, που περιλαμβάνει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσβάσιμη από κάθε φαρμακείο μέσω δωρεάν εγγραφής, η οποία επικοινωνεί με το αντίστοιχο mobile application για τον ασθενή-χρήστη, το οποίο είναι επίσης δωρεάν.

    Έτσι, το Take Care αποτελείται από 2 επιμέρους εφαρμογές:

    • εφαρμογή διαδικτύου προσβάσιμη μέσω Browser (Web-based), που αφορά τον φαρμακοποιό και
    • εφαρμογή κινητών τηλεφώνων και Tablets (Mobile, iOS & Android), αλλά και web access που αφορά τον ασθενή.

    Ο φαρμακοποιός καταγράφει σε καρτέλα του ασθενούς τη φαρμακοθεραπεία του, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού, καταχωρεί τα φάρμακα και τη δοσολογία. Ο ασθενής λαμβάνει στο κινητό του τηλέφωνο τη φαρμακοθεραπεία του και υπενθυμίσεις για τις δόσεις του, με προτροπή για καταγραφή ότι το πήρε (στην ώρα του ή καθόλου).

    Επομένως, τα στοιχεία που αποθηκεύονται αφορούν την πάθηση, τη φαρμακοθεραπεία και την καταγραφή της δοσολογίας συσχετισμένα με το φάρμακο, τον ασθενή και τον φαρμακοποιό.

    Τα δεδομένα αποθηκεύονται σε μία βάση δεδομένων MySQL Server και είναι δομημένα ώστε να μπορέσουν να παρέχουν κάθε πιθανή ανάλυση με βάση τα παραπάνω.

    Πλατφόρμα Φαρμακοποιού

    Ο φαρμακοποιός εγγράφεται δωρεάν στην πλατφόρμα Take Care δηλώνοντας την επωνυμία του φαρμακείου του και έναν μοναδικό κωδικό ανά φαρμακείο.

    Η υπηρεσία της διαχείρισης της φαρμακοθεραπείας προσφέρεται μέσα στο φαρμακείο, μόνο από τον φαρμακοποιό και απαιτεί την συναίνεση του ασθενούς. Η διαδικασία ξεκινάει με την καταγραφή του συνόλου της φαρμακοθεραπείας του ασθενούς από τον φαρμακοποιό στην πλατφόρμα του Take Care μέσω συζήτησης με τον ασθενή.

    Ο φαρμακοποιός καταγράφει τις απαντήσεις σχετικά με την αγωγή του ασθενούς και εντοπίζει δυνητικά προβλήματα με την αγωγή. Τα προβλήματα που ενδεχομένως να εντοπιστούν διακρίνονται στα εξής:

    • Ο ασθενής δεν είναι συμμορφωμένος με την αγωγή
    • Πρόβλημα με τη λειτουργία φαρμάκου ή σκευάσματος
    • Ο ασθενής δεν είναι επαρκώς πληροφορημένος για την αγωγή/πάθηση του.
    • Αναφορά παρενεργειών

    H πλατφόρμα του Take Care επιτρέπει την άμεση σύνταξη «Κίτρινης Κάρτας» στον ΕΟΦ, στα πλαίσια της φαρμακοεπαγρύπνησης (pharmacovigilance), μέσω συνδέσμου (link) και ανακατεύθυνσης (redirection) στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΟΦ.

    Η διαδικασία στο φαρμακείο ολοκληρώνεται με την τελική ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας, καθώς ο φαρμακοποιός καταχωρεί στην πλατφόρμα τα σκευάσματα που λαμβάνονται (είτε με σκανάρισμα του barcode ή με autocomplete πληκτρολογώντας τα πρώτα γράμματα του σκευάσματος ή της δραστικής) τη χρονική περίοδο που πρέπει να λαμβάνεται κάθε σκεύασμα και τις σωστές ώρες χορήγησης κάθε σκευάσματος. Στην υφιστάμενη beta πλατφόρμα, υπάρχει ένα ανοικτό πεδίο ώστε ο φαρμακοποιός να σημειώσει αντίστοιχες συμβουλές και πληροφορίες προφύλαξης προς τον ασθενή. Η πλατφόρμα δίνει δυνατότητα δημιουργίας PDF ώστε σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε smartphone να παίρνουν την πληροφορία εκτυπωμένη.

    Εφαρμογή (Application) Ασθενή

    Η εφαρμογή για τον ασθενή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android περιβάλλον, αλλά και μέσω Η/Υ. Ο ασθενής αφού κατεβάσει την εφαρμογή ή μπει στο περιβάλλον της από τον H/Y, μπορεί είτε να εγγραφεί από τον φαρμακοποιό του στην πλατφόρμα Take Care ή να εγγραφεί μόνος του μέσω της εφαρμογής, δηλώνοντας ως στοιχείο μοναδικής του ταυτοποίησης το ΑΜΚΑ του. Μέσω της εφαρμογής ο ασθενής προσθέτει το φαρμακείο της επιλογής του και με αυτόν τον τρόπο δίνει πρόσβαση στον φαρμακοποιό να διαχειριστεί την φαρμακοθεραπεία του. Ο ασθενής ανά πάσα στιγμή μπορεί να αφαιρέσει ή να προσθέσει φαρμακείο της επιλογής του.

    Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της Διαχείρισης Φαρμακοθεραπείας, όπως περιγράφεται παραπάνω, από τον φαρμακοποιό, η εφαρμογή Take Care για τον ασθενή:

    • Περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα των σκευασμάτων που λαμβάνει και τις συμβουλές του φαρμακοποιού, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.
    • Στέλνει ειδοποιήσεις (push notifications) στο κινητό τηλέφωνο (smart phone) του ασθενούς για υπενθύμιση λήψης της αγωγής του, για κάθε διαφορετικό φάρμακο, την ώρα που πρέπει να ληφθεί.
    • Παρακολουθεί τη συμμόρφωση με ένα «κλικ». Σε περίπτωση ορθής λήψης, επιβεβαιώνεται πιέζοντας ένα πράσινο πλήκτρο, σε περίπτωση μη χορήγησης το κόκκινο.
    • Δημιουργεί γράφημα συμμόρφωσης για κάθε σκεύασμα, το οποίο μπορεί να επιδειχτεί στο φαρμακοποιό η τον γιατρό σε επόμενη επίσκεψη.
    • Επί πλέον ο ασθενής μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσθέσει ή να αφαιρέσει κάποιο φαρμακείο.

    Η πλατφόρμα  περιέχει και ανανεώνεται τακτικά για όλες τις μορφές φαρμάκων που είναι εγκεκριμένες στην Ελλάδα (συνταγογραφούμενων, ΜΗΣΥΦΑ και συμπληρώματα διατροφής).

    Στη συνέντευξη Τύπου, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Σεραφείμ Ζήκας, η καθηγήτρια Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, κα Ελένη Σκαλτσά, ο καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Hellas, κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, και ο senior director, Τραπεζική Μικρών Επιχειρήσεων & Επαγγελματιών της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κ. Κωνσταντίνος Χριστοδούλου.

    Το πρόγραμμα του Take Care υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & της PFIZER HELLAS.



    ΣΧΟΛΙΑ