• ΥΓΕΙΑ

    Τα μηνύματα από την εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα – Σε ρόλο… δημοσιογράφου ο καθηγητής, ο αέρας και η θυμωμένη απάντηση

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τα μηνύματα από την εμφάνιση του Σωτήρη Τσιόδρα – Σε ρόλο… δημοσιογράφου ο καθηγητής, ο αέρας και η θυμωμένη απάντηση


    Στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας «Γ. Κοτζιάς» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Γουδή επικρατούσε ηρεμία.

    Η ηλεκτρονική πρόσκληση για την επιστημονική εκδήλωση – στην οποία θα δίνονταν απαντήσεις για τη νόσο Covid-19, την πρόληψη και τη θεραπεία της – έγραφε ότι ξεκινά στις 12.

    Ήταν λίγα λεπτά μετά τις 12, όταν ξαφνικά ακούστηκαν ψίθυροι. Τα φλας άστραψαν και όλες οι κάμερες στράφηκαν στον καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος έμπαινε στο αμφιθέατρο, συνοδευόμενος από συναδέλφους του, καθηγητές του ΕΚΠΑ.

    Δικαιολογημένα. Ο διακεκριμένος καθηγητής χαίρει έτσι κι αλλιώς ευρείας εκτίμησης, αλλά είναι και το πρόσωπο των ημερών.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη σε δήλωσή του είχε επιμείνει στα συμπεράσματα της μελέτης, που καταδεικνύει την αυξημένη θνησιμότητα στις ΜΕΘ. Παράλληλα δεν είχε διαψεύσει τον συνεργάτη του, καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα – με τον οποίο συνέγραψαν την επίμαχη μελέτη – και τις επισημάνσεις του πως η μελέτη τους είχε αποσταλεί σε πρόσωπα στο «ανώτατο επίπεδο».

    Σε ρόλο… δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας

    Ο καθηγητής με σεμνότητα πήγε και στάθηκε όρθιος σε κοντινή απόσταση από το πόντιουμ. Με κατεβασμένο το κεφάλι και σταυρωμένα τα χέρια, σαν σε στάση προσευχής, ο κ. Τσιόδρας περίμενε να ολοκληρώσει τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος, για να πάρει τον λόγο.

    Κι εκεί άλλαξαν όλα. Απέκτησε άλλον «αέρα». Η στάση του σώματός του αναστράφηκε, σαν να όρθωσε το ανάστημά του, η ευγλωττία του και οι γνώσεις του, αλλά και η δεινότητά του να συντονίζει τη συζήτηση, κατέδειξαν ότι, στον τομέα του, δεν τον πιάνει κανείς…

    Ένας σοβαρός επιστήμονας, που γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενό του, τον οποίο είδαμε και σε ρόλο άψογου – κατά γενική ομολογία – συντονιστή. Κρυφό ταλέντο; Ο αέρας του, ο δυναμισμός του, η αυτοπεποίθησή του, το χιούμορ του έκαναν αίσθηση.

    Απηύθυνε στους συναδέλφους του ιατρούς τον λόγο, ζητώντας τους να δώσουν απαντήσεις για την πανδημία της COVID-19. Συχνά – πυκνά έλεγε, «αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση» και «αυτή είναι μια προκλητική ερώτηση», δίνοντας πάσα στους έτερους καθηγητές και αβαντάροντάς τους σαν βιρτουόζος… δημοσιογράφος εν ώρα εκπομπής.

    Απεθυνόμενος στην καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρίζα Τσολιά, ρώτησε χαριτολογώντας: «Έχω κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, τι γίνεται με το DNA μου;», προκαλώντας γέλια στους παρευρισκόμενους και γελώντας και ο ίδιος.

    Η… μετάλλαξη του κ. Τσιόδρα

    Κάποια στιγμή, μετά από δύο ώρες ερωτήσεων και απαντήσεων, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας είπε πάλι χαριτολογώντας: «Θα δεχθούμε και 2-3 ερωτήσεις δημοσιογράφων τώρα και θα ολοκληρώσουμε την εκδήλωσή μας». Κι όταν είδε ότι πολλοί δημοσιογράφοι σήκωσαν το χέρι, ζητώντας τον λόγο, είπε γελώντας: «Πω πω δεν θα τελειώσουμε ποτέ, έχει πάει 2 η ώρα»…

    Δεν ήξερε τι ερχόταν. Ή μπορεί και να υποψιαζόταν, αλλά να εκτιμούσε ότι σε μια τέτοια επιστημονική εκδήλωση δεν είχαν θέση οι πολιτικές ερωτήσεις.

    Έτσι, αφού απάντησε σε δύο ερωτήσεις για την COVID-19, άκουσε και την ερώτηση της υπογράφουσας, για ένα θέμα που έχει ανάψει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και το οποίο, όχι άδικα, συζητιέται πολύ από την περασμένη εβδομάδα.

    «Κύριε καθηγητά, σας ακούσαμε πριν από λίγο να λέτε «αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση», «αυτή είναι μια προκλητική ερώτηση» και δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω για αυτό που συζητάμε και γράφουμε τις τελευταίες ημέρες και αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη, που κάνατε με τον κ. Λύτρα. Αν μπορείτε, παρακαλώ, πείτε μας δύο πράγματα: Πρώτον, να μας πείτε ονομαστικά σε ποιον άνθρωπο συγκεκριμένα δόθηκε η συγκεκριμένη μελέτη…».

    Πριν ολοκληρωθεί η ερώτηση, ο κ. Τσιόδρας θαρρείς και… μεταλλάχθηκε. Άφησε στην άκρη το ευγενές και μειλίχιο ύφος, το οποίο τον χαρακτηρίζει και με το οποίο μας έχει συνηθίσει και απάντησε θυμωμένα: «Σας παρακαλώ πολύ, εδώ είναι επιστημονικό φόρουμ, είναι επιστημονικό φόρουμ κυρία Καρατζαφέρη».

    Η γράφουσα επέμεινε: «Παρακαλώ, μισό λεπτό να ολοκληρώσω. Είναι πιο ανθρώπινη η επόμενη ερώτηση κ. καθηγητά. Θέλω να ρωτήσω ειλικρινά πώς αισθάνεστε με όλα αυτά που ακούγονται και γράφονται τον τελευταίο καιρό».

    Η απάντηση του καθηγητή έχει ως εξής: «Κοιτάξτε, η ερώτηση αυτή δεν είναι επιστημονική. Η απάντησή μου δόθηκε την προηγούμενη Πέμπτη με δήλωση. Η επόμενη ερώτηση».

    Να σημειωθεί ότι την ώρα που ξεκίνησε η διατύπωση της ερώτησης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής επιχείρησε να τη σταματήσει, αλλά ο κ. Τσιόδρας του έκανε νόημα να την αφήσει να ακουστεί.

    Στα πηγαδάκια αμέσως μετά το πέρας της ενημερωτικής εκδήλωσης κάποιοι καθηγητές είπαν «μα ποιος διάβολος σε έβαλε και έκανες τη συγκεκριμένη ερώτηση;» και «πήγες να χαλάσεις το κλίμα» και «καλά έκανες, κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται».

    Αυτό, που γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι ότι ο καθηγητής είναι θυμωμένος, ίσως και πικραμένος, που το όλο θέμα της μελέτης έγινε βορά στην πολιτική αρένα. Μένει να μάθουμε, αν μάθουμε ποτέ, δηλαδή, ποιος, τελικά, παρέλαβε την επίμαχη μελέτη.

    Διαβάστε επίσης

    Ενόχληση Τσιόδρα μετά από ερώτηση του healthstories για τη «μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»

    Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν: Οι διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον

    Θεοδωρίδου: Η Όμικρον έχει αυξημένη μεταδοτικότητα που διπλασιάζει τα κρούσματα κάθε 2-3 ημέρες



    ΣΧΟΛΙΑ