• ΥΓΕΙΑ

    Στον χορό της υδροξυχλωροκίνης και η Novartis με μεγάλη μελέτη

    • Bloomberg


    Στον χορό της υδροξυχλωροκίνης, φαρμάκου που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της ελονοσίας (μαλάρια), μπαίνει δυναμικά και η Novartis.

    Ο φαρμακευτικός κολοσσός θα χρηματοδοτήσει και θα τρέξει δοκιμή στις ΗΠΑ για τη χρήση του φαρμάκου στη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

    Το εν λόγω φάρμακο, το οποίο μετρά ήδη 65 χρόνια ζωής, θα δοκιμαστεί μόνο του και σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη σε περίπου 440 ασθενείς που νοσηλεύονται, όπως ανακοίνωσε η ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Μια τρίτη ομάδα ασθενών θα λάβει placebo.

    Καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί φάρμακο που να νικά αποδεδειγμένα τον νέο κορονοϊό, οι γιατροί χρησιμοποιούν φάρμακα που προορίζονται για άλλες ασθένειες και αναφέρουν κάποιες επιτυχίες οι οποίες, όμως, στη συνέχεια πρέπει να επαληθευτούν σε ένα αυστηρότερο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

    Η υδροξυχλωροκίνη, ένα φάρμακο υπέρ του οποίου έχει ταχθεί ανοιχτά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα μιας μικρής, αλλά μη συμβατικής, μελέτης στη Γαλλία, είναι μεταξύ των φαρμάκων που έχουν δώσει ελπίδες σε γιατρούς και αρμοδίους.



    ΣΧΟΛΙΑ