• ΥΓΕΙΑ

    Στο τιμόνι οι νέοι οδηγοί του ΕΚΑΒ από τις Ένοπλες Δυνάμεις – Η εκπαίδευση και οι αρμοδιότητες

    Διασώστες του ΕΚΑΒ

    ΕΚΑΒ (Πηγή: healthstories.gr)


    Ολοκληρώθηκε χθες, Κυριακή, η πρώτη φάση των μαθημάτων express για τα στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες στο ΕΚΑΒ.

    Τα 136 στελέχη θα κάτσουν στο τιμόνι των ασθενοφόρων και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως οδηγοί των πληρωμάτων. Παράλληλα θα είναι σε θέση να δώσουν τις πρώτες βοήθειες, εφόσον χρειαστεί.

    Οι καθυστερήσεις στις διακομιδές ασθενών – που ενίοτε απέβησαν μοιραίες – κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη της στελέχωσης των ασθενοφόρων με οδηγούς από την Πυροσβεστική και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ένα μέτρο με προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

    Οδηγοί στο ΕΚΑΒ από τις Ένοπλες Δυνάμεις

    Τα 136 εκπαιδευμένα στελέχη θα στελεχώσουν 43 Κέντρα Υγείας ανά τη χώρα, με έμφαση σε δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και νησιά, που αυτό το διάστημα υποδέχονται πολλούς τουρίστες.

    Οι εκπαιδεύσεις τους ήταν 12ωρες και αφορούσαν στην παροχή πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των υπόλοιπων 63 οδηγών. Συνολικά, μετά την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), 199 άτομα – μέλη πληρωμάτων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και από την Πυροσβεστική, θα αναλάβουν υπηρεσία σε 61 περιοχές της χώρας.

    Υπενθυμίζεται ότι η διακομιδή των ασθενών διενεργείται:

    α) Στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας του ΕΚΑΒ, με τη συνοδεία προσωπικού ειδικότητας διασώστη – πληρώματος ασθενοφόρου.

    β) Στην περίπτωση περιοχών αρμοδιότητας των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, με τη συνοδεία υγειονομικού προσωπικού πάσης φύσεως.

    Στην ΠΝΠ υπάρχουν προβλέψεις για τα οδοιπορικά, όσων στελεχώσουν το ΕΚΑΒ, ενώ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλεται κατ’ εξαίρεση και ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες.

    Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΕΚΑΒ, των ΥΠΕ και των ΟΤΑ, μεριμνά για την εξασφάλιση καταλύματος για το διατιθέμενο ή αποσπώμενο προσωπικό και βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη.

    Αντιδράσεις για το μέτρο

    Το συγκεκριμένο μέτρο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των υγειονομικών, που με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι αυτά είναι ημίμετρα και ότι η μόνη λύση είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Όπως λένε, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 550 διασώστες και έχουν προσληφθεί μόλις 46 μόνιμοι.

    Πάντως, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι οι προσλήψεις σε ΕΚΑΒ και νοσοκομεία, όπως και η ενίσχυση των αεροδιακομιδών στην ηπειρωτική Ελλάδα αποτελούν top προτεραιότητα.

    Διαβάστε επίσης:

    Καύσωνας: Ποια τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

    Αυτές οι παραλίες έχασαν τη Γαλάζια Σημαία

    ΠΟΥ: Η ασπαρτάμη είναι «πιθανόν» καρκινογόνα



    ΣΧΟΛΙΑ