• ΥΓΕΙΑ

    Στο ΦΕΚ τα νέα μέτρα για επισκέψεις σε ιατρείο: Οι γιατροί θα καθορίζουν πότε απαιτείται rapid test

    • NewsRoom


    Νέα ΚΥΑ εκδόθηκε που ορίζει το πώς θα πηγαίνουμε στα οδοντιατρεία από αύριο, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου.

    Είχε προηγηθεί διαμαρτυρία από μέλη της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) για την υποχρεωτική διενέργεια rapid test των ασθενών σε θεραπείες με αερόλυμα.

    Η νέα ΚΥΑ, για την οποία εκδόθηκε ΦΕΚ ορίζει πως:

    «Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέως αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος, εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία».

    Τις αλλαγές προανήγγειλε το Σάββατο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, η Οδοντιατρική Ομοσπονδία θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις θα χρειάζονται τεστ.

    «Το θέμα με τους οδοντιάτρους λύθηκε. Αυτό που προέβλεπε αρχικά η υπουργική απόφαση ήταν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι να κάνουν rapid test. Κάναμε μια συζήτηση με την Επιτροπή και είπαμε όσοι πηγαίνουν σε ιατρείο να μη χρειάζεται rapid test ούτε ο συνοδός ούτε και ο ασθενής, αλλά υπήρξε ένα κενό με τα αερολύματα.

    Στη Επιτροπή, ζήτησα να είναι εκπρόσωπος των οδοντιάτρων και καταλήξαμε σε μια λύση που καλύπτει όλες τις πλευρές. Η ίδια η Ομοσπονδία των οδοντιάτρων θα καθορίσει σε ποιες ιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες θα χρειάζονται rapid test. Για όλες τις υπόλοιπες πράξεις ο εμβολιασμένος θα μπορεί να πηγαίνει στον οδοντίατρο χωρίς τεστ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Κορονοϊός: Πόσο ανησυχεί τους επιστήμονες το στέλεχος R.1 – Τι λέει ο ΠΟΥ

    Εμβολιασμός Covid-19: 1 στους 3 αναποφάσιστους κάνει τελικά τουλάχιστον μια δόση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη



    ΣΧΟΛΙΑ