• ΥΓΕΙΑ

    Στη μάχη κατά της Covid-19 και η νικοτίνη;


    Δοκιμές για να δουν αν η νικοτίνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της λοίμωξης Covid-19 θα πραγματοποιήσουν ερευνητές στη Γαλλία.

    «Είναι μια ενδιαφέρουσα πιθανότητα», δήλωσε στο ραδιόφωνο France Inter ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν, προσθέτοντας ότι «σύντομα θα ξέρουμε περισσότερα».

    Οι γιατροί του νοσοκομείου Πιτιέ-Σαλπετριέρ στο Παρίσι παρατήρησαν ότι ελάχιστοι από τους ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19 ήταν καπνιστές. Υπέθεσαν επίσης ότι ο νέος ιός μπορεί να αφορά υποδοχείς στο σώμα που ανταποκρίνονται στη νικοτίνη. Για να διερευνήσουν το κατά πόσον η νικοτίνη θα μπορούσε να έχει προστατευτική δράση, θα διεξάγουν κλινικές δοκιμές με τη χρήση διαδερμικών έμπλαστρων (patches). Στις δοκιμές αυτές θα συμμετάσχουν και υγειονομικοί.

    Η προσέγγιση των Γάλλων επιστημών είναι αντίθετη προς την κρατούσα άποψη για τη νικοτίνη: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει πει ότι το κάπνισμα πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την Covid-19.

    Ωστόσο, το θέμα δεν είναι να εθιστούν περισσότεροι άνθρωποι στη νικοτίνη ή στο κάπνισμα, το οποίο στη Γαλλία σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 70.000 άτομα.

    «Υπάρχουν υποκατάστατα της νικοτίνης που μπορούν να αναπτυχθούν στα εργαστήρια και τα οποία δεν θα προκαλούν τον εθισμό που προκαλεί η νικοτίνη», δήλωσε ο Βεράν.

    Πέραν αυτού, ο Βεράν αναφέρθηκε και σε μια γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 170 ασθενείς με Covid-19 και η οποία δείχνει ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν αρκετά αντισώματα για να έχουν ανοσία στον ιό.



    ΣΧΟΛΙΑ