• ΥΓΕΙΑ

    «Στενό μαρκάρισμα» στην παραλλαγή Eris – Η νέα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του ΠΟΥ

    «Στενό μαρκάρισμα» στην παραλλαγή Eris – Η νέα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου του ΠΟΥ

    Πηγή: healthstories.gr


    Με τον όρο παραλλαγή ενδιαφέροντος χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Eris, στη νέα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου.

    Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει, ήδη, φθάσει σε 51 χώρες και είναι ιδιαίτερα μεταδοτική – είναι, δε, πλέον, κυρίαρχη στις ΗΠΑ.

    «Συνολικά, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποδεικνύουν ότι η Eris ενέχει πρόσθετους κινδύνους για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τις άλλες σειρές απογόνων της Όμικρον, που κυκλοφορούν», ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.

    Έκθεση αξιολόγησης κινδύνου

    Τα καλά νέα είναι ότι η Eris δεν φαίνεται να είναι πιο σοβαρή από άλλες παραλλαγές της Όμικρον, που κυκλοφορούν από τα τέλη του 2021, παρόλο που έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα από 17 έως 23 Ιουλίου 2023, η παγκόσμια επίπτωση της νέας υποπαραλλαγής έφτανε στο 17,4% των κρουσμάτων, όταν μόλις τέσσερις εβδομάδες νωρίτερα ήταν στο 7,6%.

    Η Eris ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στις 17 Φεβρουαρίου 2023. Τον περασμένο μήνα και συγκεκριμένα στις 19 Ιουλίου, ο ΠΟΥ της έδωσε τον χαρακτηρισμό «παραλλαγή υπό παρακολούθηση». Πλέον την θεωρεί ακόμα πιο επικίνδυνη και την χαρακτηρίζει «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

    Πού έχει εντοπιστεί

    Η νέα υποπαραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 51 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Στη χώρα μας έχει δώσει κρούσματα στην Κρήτη και ο ΕΟΔΥ είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα ότι έχει φθάσει και εδώ επισήμως.

    Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε: «Εξακολουθεί να είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργήσει (ο κορωνοϊός SARS-CoV-2) κάποια υποπαραλλαγή, η οποία θα προκαλέσει αιφνίδια αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους. Όλες οι χώρες χρειάζεται να συνεχίσουν να αναφέρουν επιδημιολογικά δεδομένα (ιδίως δεδομένα για τα κρούσματα και τους θανάτους). Επίσης να συνεχίσουν να προσφέρουν εμβόλια στους κατοίκους τους».

    Όπως φαίνεται από τη μέχρι τώρα παρατήρηση της Eris, δεν φαίνεται να προκαλεί ιδιαίτερη αλλαγή στα συμπτώματα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του. Οι ειδικοί συνιστούν να κάνουν αμέσως τεστ COVID-19 όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πυρετό, συνάχι.

    Άλλα συμπτώματα, όπως η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης, έχουν πλέον περιοριστεί στο ελάχιστο.

    Διαβάστε επίσης:

    Covid-19: «Παραλλαγή ενδιαφέροντος» η Eris σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Μάθε να αναγνωρίζεις τα 6 στάδια του χωρισμού – Για να τα αντιμετωπίσεις καλύτερα

    Μακροζωία: Τα top tips από την ελληνική διατροφική παράδοση



    ΣΧΟΛΙΑ