ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 178 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου 2020 έως και 3 Φεβρουαρίου 2021.
Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου, Μυκόνου, Αχαΐας, Λακωνίας, Καρδίτσας και Λάρισας. Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 94 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από τα 94 στελέχη τα 93 ήταν θετικά στη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ 1 στέλεχος στη μετάλλαξη Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2).
Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 495 θετικά στελέχη για την παρουσία βρετανικής μετάλλαξης Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 9 για την
παρουσία νοτιαφρικανικής μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις
μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.
Τα 9 θετικά για την παρουσία νοτιαφρικανικής μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια κρούσματα, εκ των οποίων 7 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Πίνακας: Απόλυτη και σχετική συχνότητα των θετικών δειγμάτων με μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 ανά τύπο Μετάλλαξης, από την
έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης μέχρι σήμερα.
Απόλυτη συχνότητα θετικών δειγμάτων για τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) του SARS-CoV-2 ανά είδος κρούσματος (εγχώριο-εισαγόμενο) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καλοκαιρινές εκπτώσεις: Καταφτάνουν σε μία εβδομάδα – Ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή 20/7
- Κώστας Κατσαφάδος: Αυτοψία στις καμένες εκτάσεις της Ανατολικής Αττικής – Άμεση στήριξη των πληγέντων
- Νετανιάχου: Έτοιμος για την τρίτη συνάντηση με τον Τραμπ – Κύριο θέμα στην ατζέντα, η Γάζα
- Μπέσεντ: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τις ΗΠΑ εντός των προσεχών ημερών, από 1η Αυγούστου ισχύουν οι δασμοί 50%»
