• ΥΓΕΙΑ

    Σουηδία: Έντονη αμφισβήτηση για τη χαλαρή στάση της κυβέρνησης στην πανδημία

    • NewsRoom


    Έντονη είναι πλέον η αμφισβήτηση μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας της Σουηδίας για τη χαλαρή στάση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση απέναντι στην πανδημία Covid-19, την ώρα που τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα στα νοσοκομεία της χώρας έχουν ξεπεράσει τους 6.400 ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 373.

    «Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να κλείσουμε τη Στοκχόλμη τώρα αμέσως» λέει στο Reuters η Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska, μια από τους 2.300 ακαδημαϊκούς που υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση, καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα.  «Πρέπει να θέσουμε υπό έλεγχο την κατάσταση, δεν μπορούμε να κινούμαστε προς μια κατάσταση, όπου θα επικρατήσει το απόλυτο χάος. Κανείς δεν ακολούθησε αυτόν τον δρόμο, επομένως γιατί εμείς θα πρέπει να είμαστε οι πρώτοι που θα τον δοκιμάσουμε, στη Σουηδία, χωρίς τη συναίνεση των πολιτών», διερωτήθηκε.

    Παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει επιλέξει να καταγράφει μόνο τα βαριά περιστατικά, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στα εστιατόρια, στο κομμωτήριο και να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Όλα αυτά, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός διασπείρεται στους οίκους ευγηρίας, κυρίως στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη. Την ίδια ώρα, το προσωπικό σε νοσοκομεία και γηροκομεία προειδοποιεί δημοσίως για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού όπως μάσκες.

    Το πρόβλημα στην πρωτεύουσα, όπου ζει περίπου το 1 από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας, είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς εκεί έχει καταγραφεί το 50% και πλέον των θανάτων. Πρόσφατα μάλιστα η πόλη αναγκάστηκε να μετατρέψει συνεδριακό συγκρότημα σε νοσοκομείο εκστρατείας προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα κρουσμάτων, απευθύνοντας έκκληση προς όσους έχουν ιατρική εκπαίδευση να βοηθήσουν την κατάσταση.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Στεφάν Λεβέν ερωτήθηκε εάν ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας της χώρας αποτελεί απόδειξη αποτυχημένης στρατηγικής. «Δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη. Έτσι δείχνει η κατάσταση στην Ευρώπη» απάντησε. «Εμείς έχουμε πει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί».

    Τα βασικά μέτρα που έχει λάβει η Σουηδία αφορούν κυρίως την απομόνωση των ηλικιωμένων και την φροντίδα των ασθενών, παρά τόσο την πρόληψη. Οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων μπορεί να απαγορεύτηκαν,  ενώ τα λύκεια και τα πανεπιστήμια να κάνουν διαδικτυακά μαθήματα, στις μικρότερες βαθμίδες ωστόσο συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα με φυσική παρουσία.

    Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας, Άντερς Τέγκνελ, αμφισβητεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το μέτρο της καραντίνας σε βάθος χρόνου. «Είναι σημαντικό να εφαρμόζουμε μια πολιτική που θα μπορεί να διατηρηθεί για μια μακρύτερη χρονική περίοδο, κάτι που σημαίνει «μείνετε στο σπίτι εάν είστε άρρωστοι», αυτό είναι το μήνυμά μας» είπε ο Τέγκνελ.

    «Ναι, υπήρξε μια αύξηση αλλά δεν είναι τρομακτική. Φυσικά, μπαίνουμε σε μια φάση της επιδημίας όπου θα δούμε πολλά περισσότερα περιστατικά τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι άνθρωποι θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ, αλλά αυτό είναι ακριβώς κάτι που συμβαίνει σε κάθε άλλη χώρα – πουθενά οι αρχές δεν ήταν σε θέση να επιβραδύνουν την εξάπλωση σημαντικά», υποστηρίζει, σύμφωνα με το Guardian, ο κ. Τέγκνελ.

    Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η Σουηδία εφαρμόζει μια τελείως «σουρεαλιστική αντιμετώπιση».

    «Δουλεύοντας από το τοπικό μου καφέ, βλέπω εικόνες στο Twitter από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έρημες πόλεις στην Ιταλία και στρατιωτικά φορτηγά να μεταφέρουν νεκρούς, αλλά εδώ είμαι περιτριγυρισμένος από ομάδες εφήβων και μητέρες με τα μωρά τους. Στους εξωτερικούς χώρους, ζευγάρια κάνουν τη βόλτα τους, λόγω της ανοιξιάτικης ηλιοφάνειας και στα πάρκα ομάδες κάνουν πικνίκ και μπάρμπεκιου. Κανείς δεν φοράει μάσκα», αναφέρει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.

    Όπως αναφέρει ο Guardian, οι Σουηδοί πολίτες βλέποντας όχι μόνο τους γείτονές του Δανούς, Νορβηγούς και Φινλανδούς να λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη ενώ οι ίδιοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους αρχίζουν να αναρωτιούνται: «Είναι όλοι οι άλλοι ανόητοι ή μήπως η Σουηδία κάνει κάποιο λάθος;». Η αντίδραση του πρωθυπουργού απέναντι στην ανησυχία των πολιτών ήταν να τους ζητήσει να συμπεριφερθούν… ως ενήλικες και να μην διασπείρουν τον πανικό.



    ΣΧΟΛΙΑ