• ΥΓΕΙΑ

    Σύψας: Του χρόνου το καλοκαίρι το εμβόλιο του κορoνοϊού στην Ελλάδα

    Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας


    Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό.

    Για τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας και την κυκλοφορία του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

    «Του χρόνου το καλοκαίρι στην Ελλάδα θα έχουμε κάποια εμβόλια αρχικά για τις ευπαθείς ομάδες. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Για να σταματήσει ο ιός στην Ελλάδα θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού τουλάχιστον.», τόνισε ο κ. Σύψας μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

    Όπως είπε επιδημιολογικά η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, ο ιός μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή. Δε μπορούμε να εφησυχάσουμε, καθώς έχουμε διασπορά του ιού στην κοινότητα.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ορφανά κρούσματα είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών.

    Και αυτό γιατί τα περισσότερα κρούσματα είναι ασυμπτωματικά. Πιο ανησυχητικό είναι ότι από τα 30 περίπου κρούσματα καθημερινά τα περισσότερα δεν είναι εισαγόμενα.

    Αυτό δείχνει ότι ο δείκτης μετάδοσης R έχει ανοδική τάση, επεσήμανε ο κ. Σύψας.

    «Τα πρώτα αποτελέσματα των συνωστισμών τα βλέπουμε τώρα από την αύξηση των κρουσμάτων.»

    Τέλος Δεκεμβρίου θα έχουμε μια περίοδο που η γρίπη με τον κορονοϊό θα συνυπάρχουν. Θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί για τη γρίπη, είπε ο καθηγητής.

    Επίσης, τέλος Δεκεμβρίου και αρχές του νέου έτους θα έχουμε επιτυχείς δοκιμές στη φάση 3 και αδειοδότηση των εμβολίων του κορονοϊού.

     



    ΣΧΟΛΙΑ