• ΥΓΕΙΑ

    Σύψας για το πάρτι στην Αγία Παρασκευή: Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία

    Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, Νικόλαος Σύψας


    Για “παρανόηση ότι τελείωσε η επιδημία” έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας με αφορμή τις εικόνες από το επεισοδιακό πάρτι στην Αγία Παρασκευή.

    «Είναι τεράστιο λάθος αυτό. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να συνεχίσει τη διασπορά του και να χρειαστεί ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουμε εκεί που είμαστε. Ο δείκτης R0 (σ.σ. ο δείκτης διασποράς του κορονοϊού) που είναι τώρα 0,45 μπορεί να φτάσει το 2,5 σε ημέρες, ταχύτατα, δεν θέλει πολύ χρόνο» είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.

    «Δεν χρειάζεται εφησυχασμός, δεν επιτρέπεται παραβίαση των κανόνων γιατί θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν» συνέχισε ο κ. Σύψας υπενθυμίζοντας ότι κάτι παρόμοιο συνέβη στην Ιταλία «και άνοιξαν οι πόρτες της κόλασης και δεν έχουν κλείσει ακόμα. Έτσι απότομα θα γίνει. Εάν διασπείρουμε ανελέητα στην κοινότητα, αυτό θα γίνει».

    Απαντώντας, δε, σε όσους διαμαρτύρονται γιατί ανοίγουν σχολεία και εκκλησίες, το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπ. Υγείας τόνισε ότι «τα παιδιά είναι ο πιο εύκολος πληθυσμός να επιστρέψει» καθώς και ότι «οι εκκλησίες θα ανοίξουν ελεγχόμενα».

    «Αντίθετα, δεν μπορούμε να πάμε στις πλατείες, έχει ο πολίτης τις ευθύνες του» πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

    Ερωτηθείς, τέλος, ποιο είναι το σημάδι που θα ανησυχήσει τους ειδικούς ο Νίκος Σύψας απάντησε ότι «εάν ο δείκτης R0 ανέβει πάνω από το 1 θα ανησυχήσουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ