• ΥΓΕΙΑ

    Σε ξενοδοχεία καραντίνας οι μετανάστες με Covid

    • Έφη Τσιβίκα
    μετανάστες


    Στη δημιουργία ξενοδοχείων καραντίνας στην Αττική προχωρά η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να φιλοξενούνται οι μετανάστες-πρόσφυγες με Covid, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία ή είναι αυσμπτωματικοί.

    Οι θετικοί στον ιό, οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας, θα μεταφέρονται στους χώρους αυτούς, όπου και θα απομονώνονται υπό την εποπτεία υγειονομικού προσωπικού και λαμβάνοντας την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα.

    Το μέτρο, το οποίο ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, αφορά γενικότερα στους ευάλωτους κατοίκους της Αθήνας, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, όμως φαίνεται ότι οι αλλοδαποί προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, κυρίως λόγω των επικίνδυνων συνθηκών διαβίωσής τους.

    Το ζήτημα αυτό, λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες κατά τις οποίες ο αριθμός των αλλοδαπών ασθενών αυξάνεται διαρκώς μετά από κάθε εφημερία στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία».

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Σωτηρία» το 25% των νοσηλευομένων είναι αλλοδαποί ηλικίας κάτω των 30 ετών, ενώ στο περίπου 5% βρίσκεται το ποσοστό αυτών που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

    Μεγαλύτερα είναι τα αντίστοιχα ποσοστά των στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αγγίζοντας το 55% σε απλές νοσηλείες Covid, και μάλιστα πρόκειται για άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 17-25 ετών. Αλλοδαποί είναι και το 15% των σοβαρών περιστατικών και διασωληνωμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ του νοσοκομείου.

    Οι αλλοδαποί που διαγιγνώσκονται θετικοί στον ιό παραμένουν στα νοσοκομεία, ακόμη και όταν δεν χρειάζονται νοσηλεία, προκειμένου να αποτραπεί ο  κίνδυνος περαιτέρω μετάδοσης, δεδομένου ότι, λόγω των συνθηκών μέσα στις οποίες διαβιώνουν (πολλά άτομα σε μικρούς χώρους), δεν καθίσταται δυνατή η απομόνωση.

    Προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα, διεξάγονται παράλληλα και άλλες δράσεις που στοχεύουν σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού, όπως η ενημέρωση και τα  πρόσθετα τεστ και ελέγχοι, σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

    “Επιβεβαιώνω ότι στα Νοσοκομεία της Αθήνας, π.χ. Σωτηρία ή Ευαγγελισμός, είναι αυξημένος ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων οι οποίοι προσέρχονται με Covid. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί σε ηλικία και επειδή υγειονομικά δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στα σπίτια στα οποία μένουν πέντε-πέντε και δέκα-δέκα, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε υγειονομική «βόμβα», τους κρατάμε στο Νοσοκομείο.

    Τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση θα προχωρήσουν, προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες μας και να προστατεύσουν και αυτές τις ευάλωτες ομάδες, σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχαμε το καλοκαίρι, με υγειονομική επίβλεψη.

    Να φιλοξενηθούν εκεί ασυμπτωματικοί νεαροί, κατά κύριο λόγο, μετανάστες, πρόσφυγες με Covid, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί περαιτέρω πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας και επίσης να μη δημιουργηθεί περαιτέρω πίεση στα Νοσοκομεία μας¨, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε τηλεοπτικό σταθμό.

    Πλησιάζει στο “κόκκινο” η Αττική

    Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική με τον αριθμό των κρουσμάτων να παρουσιάζεται σταθερά υψηλός, έχοντας διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αν και υπάρχει σημαντική διασπορά και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας (Δήμοι Πειραια, Κηφισιάς, Φιλοθέης και Ψυχικού) το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επιβάρυνση στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας και κυρίως σε Κυψέλη, Πατήσια και Σεπόλια.

    Στο κόκκινο πλησιάζει και η πληρότητα των ΜΕΘ, η οποία έχει ξεπεράσει το 70%, φέρνοντας ακόμη πιο κοντά το ενδεχόμενο του lockdown, σε επίπεδο Περιφέρειας. Για να μπορέσει να αντεπεξέλθει το σύστημα Υγείας στις αυξημένες ανάγκες, αυτήν την εβδομάδα προστίθενται στη δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, 38 επιπλέον, καθώς οι 75 κλίνες που διέθετε μέχρι σήμερα το λεκανοπέδιο, πλησιάζουν πλέον το όριο της πληρότητας.

    Οι 38 νέες κλίνες περιλαμβάνουν 10 στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, 4 στο Νοσοκομείο “ΝΙΜΤΣ”, 6 στο “Αττικόν”, 12 στο “Ασκληπιείο Βούλας” και 6 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ