• ΥΓΕΙΑ

    Σε ετοιμότητα ο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στη χώρα

    • Έφη Τσιβίκα

    Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος ΕΟΔΥ


    Το θέμα του κοροναϊού της Κίνας (2019-nCoV), που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία καθώς και η ετοιμότητα της χώρας να διαχειριστεί πιθανό κρούσμα, συζητήθηκαν σήμερα σε συνάντηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτη Αρκουμανέα.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ενημέρωσε τον υπουργό Υγείας για τα αποτελέσματα άσκησης ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με τη συμμετοχή του ΕΚΑΒ, ενώ παρουσίασε επίσης το σχέδιο δράσης του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου.

    Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, 21.01.2020, είχε πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΕΟΔΥ σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα  του νέου κοροναϊού, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού.

    Ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς, όπως ο ιός MERS-CoV.

    Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας, κατά την οποία ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίθηκε χαμηλός.

    O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία.

    Μέτρα για την πρόληψη εμφάνισης του ιού και στην Ελλάδα έχει λάβει και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο οποίος συνδέεται με τρεις πτήσεις την εβδομάδα με το Πεκίνο.

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ένα από τα κύρια γνωρίσματα του νέου κοροναϊού, είναι η εμφάνιση πυρετού, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί στους ταξιδιώτες με τη βοήθεια θερμικών καμερών, τις οποίες διαθέτει το αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ επιπλέον έχει ειδικές αίθουσες απομόνωσης καθώς και ειδικό εξοπλισμό για την αποστείρωση των αεροσκαφών.

    Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ