• ΥΓΕΙΑ

    Σε εφαρμογή το νέο σύστημα χορήγησης οπτικών ειδών

    • Έφη Τσιβίκα


    Δωρεάν μπορούν πλέον να προμηθεύονται οι δικαιούχοι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) οπτικά είδη, όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένα με τον Οργανισμό καταστήματα.

    Οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και παρόχων  εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, στις 14 Φεβρουαρίου 2018 και οι δικαιούχοι μπορούν πλέον να προμηθεύονται θεραπευτικά μέσα αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.)

    Έως σήμερα, κατέβαλαν οι ίδιοι την δαπάνη και στη συνέχεια κατέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό που αποζημιώνει ο Οργανισμός.

    Πλέον, όταν απευθύνονται σε συμβεβλημένα καταστήματα, δεν απαιτείται προπληρωμή, γεγονός που τους απαλλάσσει από την μετέπειτα γραφειοκρατία.

    Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  είχε προσκαλέσει τους παρόχους οπτικών ειδών από τα μέσα Ιανουαρίου να υποβάλουν αίτηση σύναψης σύμβασης εντός 20 ημερών. Ωστόσο, οι οπτικοί αρνούνταν να υπογράψουν φοβούμενοι τις συνήθεις καθυστερήσεις πληρωμών από τον Οργανισμό και τις επιπτώσεις τους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει την παρέμβαση του υπουργού Υγείας, ο οποίος διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του κλάδου ότι θα αποπληρώνονται σε λιγότερο από 60 ημέρες.

    Οι νέες συμβάσεις αφορούν καταστήματα οπτικών που δραστηριοποιούνται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Σέρρες, ενώ υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι ασφαλισμένοι στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, καθώς σταδιακά αναμένεται να δημιουργηθεί πανελλαδικό δίκτυο συμβεβλημένων παρόχων.

    Όπως αναφέρει ο  Ε.Ο.Π.Υ.Υ.  δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για την ένταξη των οπτικών καταστημάτων στο δίκτυο, ωστόσο η έγκαιρη εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι σημαντική τόσο για την άμεση ένταξη στο δίκτυο όσο και για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ότι τα συμβεβλημένα καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα φέρουν ειδική σήμανση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που θα πιστοποιεί ότι πρόκειται για συμβεβλημένους παρόχους («Συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.»).

    Παράλληλα,  δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως  (ΦΕΚ 543) και η υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για το έτος 2018 για παροχές που αφορούν σε οπτικά είδη.

    Σύμφωνα με την απόφαση, το επιτρεπόμενο όριο δαπάνης καθορίζεται στα 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση ή 25 εκατ. ευρώ με αναγωγή στο εξάμηνο. Διευκρινίζεται ότι ο «κλειστός» προϋπολογισμός για το 2018 για τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις δαπάνες προηγούμενων ετών.

    Με τις παραπάνω ενέργειες (καθορισμός κλειστού προϋπολογισμού και «συμβασιοποίηση» των οπτικών καταστημάτων) το υπουργείο Υγείας ολοκλήρωσε από τη μια τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους Θεσμούς που αφορούσαν σε εκκρεμότητες στο χώρο της Υγείας και από την άλλη δρομολογεί μια παρέμβαση ανακουφιστική για τους πολίτες.

    Σημειώνεται, ότι προς το παρόν δεν έχει αναρτηθεί λίστα με τα συμβεβλημένα καταστήματα, στην ιστοσελίδα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ..

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλλάζει η διαδικασία αγοράς γυαλιών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νηστεία: Ποιοι δεν πρέπει να νηστεύουν και γιατί

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανησυχία ΚΕΕΛΠΝΟ: «Η ιλαρά δεν φαίνεται να σταματάει»

     



    ΣΧΟΛΙΑ