• ΥΓΕΙΑ

    Σε 15 ημέρες η πρώτη εικόνα για την επίδραση της άρσης των μέτρων – Αισιόδοξος ο Σωτήρης Τσιόδρας

    Σωτήρης Τσιόδρας


    Με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ορμώμενος από την μέχρι τώρα πορεία μας, μετά το ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο της πρώτης άρσης περιοριστικών μέτρων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews.gr,  στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης την Παρασκευή (8/5/52020), ο κος Τσιόδρας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί κάποια αύξηση στους δείκτες που παρακολουθούνται, εντούτοις, μια πρώτη εικόνα για την επίδρασή της μερικής επανεκκίνησης  αναμένεται να έχουν οι αρχές εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

    «Μέρα με την ημέρα ο αναπαραγωγικός ρυθμός της πανδημίας (σ.σ. R0) εξακολουθεί να παραμένει αρκετά κάτω από το 1. Εμείς, ως επιστήμονες, παρακολουθούμε και  εισηγούμαστε την εφαρμογή κάποιων περιοριστικών μέτρων αν δούμε ότι υπάρχει αύξηση σε επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν στην πανδημία”, ανέφερε ο καθηγητής, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να αλλάξει ο σχεδιασμός που έχει ανακοινωθεί, σε περίπτωση που ανατραπούν τα δεδομένα.

    “Εκτός από το R0 είναι και η κατάληψη σε κλίνες ΜΕθ, η κατάληψη σε κλίνες νοσηλευτικών μονάδων οι οποίες σχετίζονται με τον ιό. Είναι πολλές οι παράμετροι που παρακολουθούμε, είμαστε σε επιφυλακή, δεν έχουμε δει αυτή τη στιγμή κάποια αύξηση. Δεν μπορώ να σας πω από τώρα ότι 15 μέρες μετά θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι γίνεται, όμως θα ξέρουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια προς τα πού πάμε», σημείωσε.

    Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι πρωταρχικός στόχος της Επιτροπής αλλά και της ηγεσίας παραμένει η δημόσια Υγεία και στη συνέχεια το περαιτέρω «άνοιγμα» της οικονομίας , επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την σημασία της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής, προκειμένου να συνεχίσει να οδεύει η χώρα στο δρόμο προς την κανονικότητα.

    Λαμβάνοντας υπόψη και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έρχονται από άλλες χώρες, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίτερα από την Ελλάδα την αποκλιμάκωση των μέτρων, ο κος Τσιόδρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πάμε καλά», με την προϋπόθεση πάντα ότι ακολουθούνται οι σχετικές οδηγίες στην καθ’ ημέρα πράξη.

    «Βλέπουμε με αισιοδοξία ότι κάποιες από τις χώρες που υλοποίησαν την άρση των μέτρων πιο νωρίς από εμάς είναι σε σχετικά καλό δρόμο και αυτό μας δίνει μια καλή αίσθηση για τη συνέχεια. Θα δούμε όμως. Το μήνυμα παραμένει το ίδιο: είμαστε σε επιφυλακή, συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια του ανοίγματος της κοινωνίας όλοι μαζί, προσέχουμε τη συμπεριφορά μας και αν συνεχίσουμε έτσι, θα πάμε καλά», κατέληξε ο καθηγητής.

    Ικανοποίηση για την συμπεριφορά των πολιτών εξέφρασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι από τη Δευτέρα μέχρι σήμερα, και μετά τις απαραίτητες συστάσεις και ελέγχους που έχουν γίνει, υπάρχει μία ανατροπή του τοπίου, σε σχέση με την “αντικοινωνική” συμπεριφορά που παρατηρήθηκε αρχικά σε ελάχιστες περιπτώσεις (σ.σ. αυτοσχέδια πάρτι σε take away καταστήματα, συγχρωτισμός σε πλατείες κλπ).

    «Τα πρώτα 24ωρα της δεύτερης φάσης δείχνουν ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται συντριπτικά την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Κατανοεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε όσα έχουμε πετύχει και να προχωρήσουμε με σιγουριά στα επόμενα βήματα. Η ελληνική κοινωνία επιδεικνύει αξιέπαινη υπευθυνότητα και αντιμετωπίζει την πρωτόγνωρη συγκυρία με μοναδική σοβαρότητα, επιτυγχάνοντας ένα καλό αποτέλεσμα, που έχει κάνει τη χώρα μας ένα θετικό παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι χρέος όλων μας να το προστατεύσουμε», τόνισε ο κος Χαρδαλιάς.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ