ΥΓΕΙΑ

Σχολεία: Τέλος σε πιστοποιητικά εμβολιασμού και τεστ, με μάσκα… όποιος θέλει

  • NewsRoom
Δηλώθηκαν 8.278 νέα θετικά self test σε μαθητές στα σχολεία


 Τι είπε για το άνοιγμα ο Πλεύρης

Η έναρξη λειτουργίας των σχολείων θα γίνει….χαλαρά όπως έχουν ξεκαθαρίσει τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ενώ σήμερα η Επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει προκειμένου να οριστικοποιήσει το πρωτόκολλο για την προστασία από τον κορονοϊό στις σχολικές μονάδες.

Τη βούληση της κυβέρνησης για να γίνει το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ιδιαίτερα μέτρα και να είναι «το δυνατόν πιο κανονική η λειτουργία» εξέφρασε μιλώντας στο OPEN και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Η επιτροπή έρχεται και εισηγείται η κυβέρνηση αποφασίζει βέβαια. Εγώ να ξέρετε είμαι ένας υπουργός που δεν κρύβομαι πίσω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί είναι για να εισηγούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν τη σφραγίδα βάσει των εισηγήσεων της πολιτικής απόφασης. Η βούληση η δική μας είναι να πάμε σε όσο το δυνατόν πιο κανονική λειτουργία των σχολείων. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε μαζέψει τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ως Ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα όπως καταλαβαίνεται. Ανοίγουμε αργότερα από άλλες χώρες της ΕΕ και βλέπουμε ότι κατά βάση, η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών ανοίγουν χωρίς μέτρα ή με μέτρα συστάσεων. Η βούλησή μας είναι να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα ακούσουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών», είπε ο υπουργός Υγείας.

Από τα λεγόμενα των αρμόδιων υπουργών Υγείας και Παιδείας προκύπτει ξεκάθαρα ότι στις 12 του Σεπτεμβρίου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πάνε στα σχολεία χωρίς να χρειαστεί να προσκομίσουν τεστ, πιστοποιητικά εμβολιασμού και να φορούν υποχρεωτικά μάσκα μέσα στις αίθουσες. Βέβαια επειδή ακόμη απομένουν αρκετές μέρες διατηρούν κάποιες επιφυλάξεις αλλά είναι βέβαιο ότι υποχρεωτικά μέτρα δεν θα υπάρχουν στα σχολεία.

Το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος

Σε λίγες ώρες θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό, προκειμένου να συζητήσει τη διαμόρφωση του Πρωτοκόλλου για τη λειτουργία των σχολείων από τις 12 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος με τη διασπορά εντός τάξης, ο κ. Πλεύρης σημείωσε στο OPEN: «Πρώτα απ’ όλα να πούμε ότι όλο το καλοκαίρι λειτουργήσαμε χωρίς μάσκες παρά μόνο σε δύο χώρους. Τα ΜΜΜ και νοσοκομεία. Οι κλειστοί χώροι ήταν χωρίς μάσκα και είδαμε τη διασπορά η οποία υπήρξε. Μην προτρέχουμε όμως. Θα ακούσουμε τους ειδικούς γιατί θα υπάρξει πρωτόκολλο και για το κρούσμα, τι γίνεται όταν υπάρχει κρούσμα και πότε ενδεχομένως χρειάζονται παραπάνω παρεμβάσεις».

Για τις προτάσεις να γίνει ένα τεστ στα παιδιά πριν επιστρέψουν στις αίθουσες ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι δεν έχει καποιο νόημα στην παρούσα φάση: «Να σας πω κάτι. Και αυτό θα είναι αντικείμενο συζήτησης. Το τεστ αυτή τη στιγμή και ειλικρινά (μιλώντας) δεν έχει το νόημα που είχε στην πρώτη φάση που η διασπορά είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έπρεπε να υπάρχει μία συνεχής επιτήρηση. Τώρα να σας θυμίσω ότι όλο το καλοκαίρι το περάσαμε χωρίς κανένα τεστ παρά μόνο τεστ γινόταν σε όσους ήταν ανεμβολίαστοι».

«Το πρωτόκολλο, όποιο και να εφαρμοστεί, θα είναι δυναμικό. Οπότε θα παρακολουθήσουμε την πανδημία γιατί μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση μέτρων όσο πλησιάζουμε σε χειμερινούς μήνες. Μπορεί δηλαδή η πανδημία να μας δώσει τέτοια στοιχεία που ενδεχομένως να πάμε σε χρήση (της μάσκας). Αυτή τη στιγμή λέμε το άνοιγμα. Το άνοιγμα είναι Σεπτέμβριο με συγκεκριμένα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Και επειδή το έχουμε συζητήσει εκτενώς και με την κ. Κεραμέως να ξέρετε η κανονικότητα που πρέπει να υπάρχει και στα σχολεία είναι και για την υγεία των παιδιών (…)», συμπλήρωσε.

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς, θα γίνει κουβέντα. Η βούληση της κυβέρνησης είναι όχι μέτρα, πιο κοντά στην κανονικότητα συνολικά», κατέληξε.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς και η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα εκτίμησε ότι τα σχολεία θα ξεκινήσουν «λίγο πιο χαλαρά» και «μάλλον» χωρίς μάσκες. Η κ. Μίνα Γκάγκα ανέφερε πως προβλέπει μία ηπιότητα του κορονοϊού, καθώς τείνει να μετατραπεί σε ένα είδος γρίπης. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προέβλεψε μία πιθανή ηπιότητα στον ιό και ίσως το τέλος της χρήσης των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι θα επανέλθει η κανονικότητα και στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης

Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Η σημασία του αερισμούΣΧΟΛΙΑ