• ΥΓΕΙΑ

    Σ. Σταμπουλούς (Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών): «Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής»


    Αναγκαία κρίθηκε η συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του ΕΣΥ και να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία, σε μία περίοδο που τα κρούσματα COVID-19 αλλά και τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας αυξάνονται καθημερινά.

    Έχοντας δώσει “δείγμα γραφής” από την αντιμετώπιση της επιδημίας στη Θεσσαλονίκη το περασμένο φθινόπωρο, ο ιδιωτικός τομέας δηλώνει “παρών” και στην περίπτωση της Αττικής, δίνοντας “ανάσα” στο σύστημα υγείας με την παραχώρηση στη διαχείριση των υγειονομικών αρχών στελεχωμένων δομών του, που θα συνδράμουν στο δύσκολο έργο των δημόσιων νοσοκομείων.

    Σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο

    Μιλώντας στο mononews.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), Σέργιος Σταμπουλούς, δηλώνει ότι ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε “ανοιχτή” επικοινωνία με το υπουργείο για οποιαδήποτε συνεργασία και εκφράζει τη διαχρονική διαθεσιμότητα των κλινικών – μελών του να συνδράμουν στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

    “Τα ιδιωτικά νοσοκομεία του ΣΕΚ έχουν, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, σταθεί σημαντικοί αρωγοί στην πανεθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της COVID-19 παρέχοντας συνεχή υποστήριξη στο Υπουργείο Υγείας ανάλογα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες. Στο σύνολό τους τα νοσοκομεία του ΣΕΚ έχουν διαθέσει, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να διευκολυνθεί ο εθνικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας, αριθμός ο οποίος έφτασε περί τις 120 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική και 43 στη Θεσσαλονίκη κατά τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα αιχμής. Αντίστοιχα, διετέθη μεγάλος αριθμός κλινών για non-COVID περιστατικά τόσο στην Θεσσαλονίκη κατά το 2ο κύμα της πανδημίας, όσο και στην Αθήνα κατά το τρέχον χρονικό διάστημα, ενώ νοσοκομεία του Συνδέσμου συνέδραμαν και εξακολουθούν να συνδράμουν στην εφημερία νοσοκομείων του Δημοσίου κατά τα διαστήματα πίεσης του συστήματος”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

    «Έμφραγμα» στα δημόσια νοσοκομεία

    Η πορεία που έχει “χαράξει” η επιδημία στην Αττική, με τα νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά να ξεπερνούν τα 1000, προκάλεσε “έμφραγμα” στα δημόσια νοσοκομεία, καθιστώντας τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα αναγκαία, προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα στις δύσκολες συνθήκες.

    «Δύο από τα νοσοκομεία των μελών μας (Λητώ από τον Όμιλο HHG και Ιατρικό Περιστερίου από τον Όμιλο Ιατρικού) ετέθησαν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για νοσηλεία περιστατικών COVID από τις 11 Μαρτίου, ενώ το Ερρίκος Ντυνάν διετέθη για πραγματοποίηση τακτικής εφημερίας αντικαθιστώντας το Σισμανόγλειο στην εφημερία του. Αντίστοιχη κίνηση είχε γίνει και στη Θεσσαλονίκη από την Euromedica κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο», υπογραμμίζει ο κ. Σταμπουλούς.

    Επιπλέον, ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί 215 κλίνες  για νοσηλεία non covid περιστατικών. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις  5 Μαρτίου, από τον πρόεδρο του ΣΕΚ, την πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνητο Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τους διοικητές 1ης και 2ης  Υγειονομικής Περιφέρειαςκ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο.

    Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι η ασύμμετρη πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ, με “ιδιωτικές δυνάμεις”.

    “Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η συμβολή του Συνδέσμου και των Ομίλων που τον αποτελούν στην διαχείριση της πανδημίας ήταν και εξακολουθεί να είναι κομβικής σημασίας για την βιωσιμότητα του σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας από το Υπουργείο Υγείας και τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και εκπρόσωποι των νοσοκομείων μας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για την παροχή οποιασδήποτε συνδρομής έχει μέχρι σήμερα απαιτηθεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας”.

    Ο ΣΕΚ εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών κλινικών στη χώρα. Μέλη του είναι, μεταξύ άλλων, όλες οι κλινικές του Ομίλου HHG (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ), οι Όμιλοι του Ιατρικού, της Βιοϊατρικής, της Euromedica, καθώς και οι κλινικές Άγιος Λουκάς, Ιασώ, Ευρωκλινική, Mediterraneo, Ερρίκος Ντυνάν, Λευκός Σταυρός.

    “Ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπείται αποκλειστικά από τα καταστατικά του όργανα και το Προεδρείο του”, επισημαίνει ο κ. Σταμπουλούς.

    Διαβάστε επίσης:

    «Βουλιάζει» το ΕΣΥ στην Αττική – «Σανίδα σωτηρίας» ο ιδιωτικός τομέας

    Εμβολιασμός: Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις ΜΕΘ – Πόσοι εμβολιασμένοι νόσησαν



    ΣΧΟΛΙΑ