• ΥΓΕΙΑ

    Πρώτη στον κόσμο η Ελλάδα σε κρούσματα COVID-19 την τελευταία εβδομάδα – Τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins προκαλούν ανησυχία


    Η χώρα μας είναι πρώτη στον κόσμο σε κρούσματα COVID-19 την τελευταία εβδομάδα.

    Την αποκάλυψη κάνουν οι έγκριτοι New York Times, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, που συγκέντρωσε και αξιολόγησε το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

    Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες επτά ημέρες στην Ελλάδα καταγράφηκαν 52.518 νέες μολύνσεις, δηλαδή είχαμε 490 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Ελαφρώς καλύτερη, αλλά όχι καλή, είναι η κατάσταση με τους θανάτους λόγω επιπλοκών της COVID-19.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση παγκοσμίως με 33 θανάτους την ημέρα – με βάση τις καταγραφές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins – και δείκτη 0,31 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

    Πρώτη στον κόσμο σε κρούσματα, μια θλιβερή πρωτιά

    Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι NYT, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες η χώρα μας παρουσίασε τεράστια αύξηση της τάξης του 234% στα κρούσματα, αποτελώντας τη μοναδική χώρα με τριψήφια ποσοστιαία μεταβολή.

    Και μπορεί στη χώρα μας η καθημερινή ενημέρωση για τα κρούσματα, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους να έχει σταματήσει και να γίνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση, όμως τα συγκεντρωτικά στοιχεία συνεχίζουν αδιαλείπτως να καταγράφονται και να εξαγάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, αν και, εν προκειμένω, άκρως ανησυχητικά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύνολο των θανάτων στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Το Johns Hopkins τοποθετεί τη χώρα μας στην 4η θέση διεθνώς, με δείκτη 294,61 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

    Η πίεση στο ΕΣΥ είναι υπαρκτή

    Και οι δυσάρεστες διαπιστώσεις δεν τελειώνουν εδώ. Στην επίσημη ιστοσελίδα για τη νόσο και για την εξέλιξή της, covid19.gov.gr, διαβάζουμε ότι την Τρίτη, 19 Ιουλίου, μόλις προχθές δηλαδή, οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 405 και τα εξιτήρια λόγω ίασης μόλις 232.

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η κάλυψη των κλινών COVID έχει φθάσει το 60,65% και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID έφθασε το 48,84% – στοιχεία που καταδεικνύουν μια υπαρκτή πίεση στο Σύστημα εν μέσω καλοκαιριού.

    Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τη Δευτέρα 11 έως την Κυριακή 17 Ιουλίου καταγράφηκαν 148.435 νέες μολύνσεις από κορονοϊό στη χώρα.

    Βέβαια οι ειδικοί έχουν επισημάνει αρκετές φορές ότι τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα, ίσως και τριπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται, καθώς, είτε δεν δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα, είτε δεν γίνονται, καν, τεστ.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα εισήχθησαν για νοσηλεία σε απλές κλίνες COVID 2.540 ασθενείς.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ προς χώρες Ευρώπης: Πάρτε μέτρα τώρα, για να αποτραπεί η επιβάρυνση των συστημάτων υγείας

    ΕΟΔΥ: Τι να προσέξετε στo ταξίδι – Οδηγίες και συστάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ