• ΥΓΕΙΑ

    Πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια θανατηφόρα νέα παραλλαγή, από έναν συνδυασμό της Όμικρον με την Δέλτα

    • NewsRoom
    Covid-19 κορονοϊός


    Ένα εφιαλτικό σενάριο περιέγραψε ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna, με αφορμή την ταυτόχρονη παρουσία των παραλλαγών Όμικρον και Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Όπως ανέφερε ο δρ. Μπάρτον, σε σπάνιες περιπτώσεις δύο διαφορετικά στελέχη, πιθανότατα από διαφορετικές πηγές, έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν έναν άνθρωπο ταυτόχρονα με Covid-19. Εάν τα δύο στελέχη, από διαφορετικές παραλλαγές, κατάφερναν να μολύνουν ταυτόχρονα το ίδιο κύτταρο, τότε ενδεχομένως θα ήταν σε θέση να ανταλλάξουν γεννητικές πληροφορίες δημιουργώντας μια νέα έκδοση του ιού.

    Σύμφωνα με τον Πολ Μπάρτον, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και από τις δύο παραλλαγές στη Βρετανία, αυξάνει τις πιθανότητες για ένα τέτοιο σενάριο, που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μια θανατηφόρα παραλλαγή που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα μεταλλαγμένα στελέχη.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας, ο Μπάρτον ανέφερε πως έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι, ειδικά οι  ανοσοκατεσταλμένοι, μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς. Ωστόσο, για αυτά τα «γεγονότα ανασυνδυασμού», όπως αναφέρονται επιστημονικά, θα χρειάζονταν απίστευτα συγκεκριμένες συνθήκες και η σύμπτωση σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτων γεγονότων.

    Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί μόνο τρία στελέχη COVID-19 που δημιουργήθηκαν από γονίδια που ανταλλάσσουν ιούς. Αντίθετα, ο ιός συνήθως βασίζεται σε τυχαίες μεταλλάξεις για τη δημιουργία νέων παραλλαγών. Μάλιστα, δεν δημιουργήθηκε κάποια νέα παραλλαγή κατά τη διάρκεια των δύο μηνών όταν το στέλεχος Delta κυκλοφορούσε παράλληλα με την παραλλαγή Άλφα μέσω αυτής της διαδικασίας.

    Διαβάστε επίσης

    Βρετανία: Ανταρσία από δεκάδες συντηρητικούς βουλευτές στην πρόταση Τζόνσον για νέα μέτρα

    Ιταλία: Παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως 31 Μαρτίου – Υποχρεωτικός εμβολιασμός των σωμάτων ασφαλείας



    ΣΧΟΛΙΑ