• ΥΓΕΙΑ

    Πόνος στη μέση: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δείχνουν σοβαρή ρευματική νόσο

    • NewsRoom


    Ο πόνος στη μέση μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η καθιστική ζωή, η λάθος στάση του σώματος, τα παραπανίσια κιλά, μια απότομη κίνηση. Μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα κάποιας πάθησης, μεταξύ αυτών και η σπονδυλοαρθρίτιδα, η οποία στο τελικό στάδιό της προκαλεί αναπηρία.

    Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (ΑΣ) ή σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που επηρεάζει κυρίως τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης και αυτές μεταξύ σπονδυλικής στήλης και λεκάνης (ιερολαγόνιες αρθρώσεις), προκαλώντας φλεγμονή στην περιοχή και οδηγώντας σε σοβαρό, χρόνιο πόνο και δυσκαμψία.

    Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυτή η φλεγμονή οδηγεί σιγά σιγά σε αγκύλωση των σπονδύλων, καταργώντας μερικώς ή πλήρως την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης και προκαλώντας τελικά αναπηρία.

    Ωστόσο, η ΑΣ, μπορεί να προσβάλλει και άλλες περιοχές του σώματος, όπως οι ώμοι, τα ισχία, τα πλευρά, οι φτέρνες και οι μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεαστούν τα μάτια (ιρίτιδα ή ραγοειδίτιδα) και – σπάνια – οι πνεύμονες και η καρδιά.

    Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-30 ετών, είναι συχνότερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες καθώς και σε άτομα της ίδιας οικογένειας.

    Τα συμπτώματα που πρέπει να σας υποψιάσουν

    Το πρώτο σύμπτωμα της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας είναι η φλεγμονώδης οσφυαλγία. Οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στη μέση, στους γλουτούς αλλά και στο πίσω μέρος των μηρών, με αποτέλεσμα, όσοι δεν γνωρίζουν την πάθηση να το αποδίδουν σε ισχιαλγία από δισκοπάθεια. Ο πόνος αυτός οφείλεται σε φλεγμονή και έχει τα εξής χαρακτηριστικά (Ε.Ι.Ρ.Ε.):

    • Επιδεινώνεται με την ανάπαυση
    • Βελτιώνεται με την άσκηση
    • Είναι εντονότερος τη νύκτα και μπορεί να ξυπνάει τον ασθενή από τον ύπνο
    • Συνοδεύεται από πρωινή δυσκαμψία στη μέση, δηλ. ο ασθενής παρουσιάζει δυσκολία στο σκύψιμο το πρωί καθώς σηκώνεται από το κρεβάτι του
    • Μερικές φορές ο πόνος επεκτείνεται προς την οπίσθια επιφάνεια των μηρών, αλλά ποτέ κάτω από τα γόνατα
    • Παρουσία ευαισθησίας στη πίεση των ιερολαγονίων αρθρώσεων, που αποκαλύπτεται όταν ο εξεταστής πιέζει με δύναμη και με τα δυο του χέρια πάνω στο ιερό οστό, καθώς ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος μπρούμυτα

    Εκτός από τη φλεγμονώδη οσφυαλγία μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

    Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα εμφανίζεται βαθμιαία και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν εβδομάδες ή και μήνες. Ενδέχεται, επίσης, να είναι συνεχή ή να παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

    Ο ειδικός γιατρός για να τη διαγνώσει είναι ο ρευματολόγος. Οι σύγχρονες θεραπείες δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να ανασταλεί η αναπηριογόνος εξέλιξη αλλά και να επιτευχθεί ύφεση της νόσου. Με τη έγκαιρη σωστή θεραπεία και φυσικοθεραπεία η πάθηση δεν φαίνεται να προκαλεί αγκύλωση στην πορεία της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στάση σώματος: Πώς μπορεί να βλάψει την υγεία σας για μια ζωή  

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος στη μέση: Καταλυτικός ο ρόλος της φυσιοθεραπείας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ρευματικά νοσήματα: Ένας στους δύο Έλληνες αγνοεί τα συμπτώματα



    ΣΧΟΛΙΑ