• ΥΓΕΙΑ

    Πονοκέφαλος: Πότε υποδηλώνει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας

    • NewsRoom


    Είναι κοινός, ενοχλητικός, μερικές φορές ιδιαίτερα οδυνηρός. Εντούτοις, τις περισσότερες φορές, ο πονοκέφαλος δεν προκαλεί περαιτέρω προβλήματα. Ακόμη και χρόνιοι πονοκέφαλοι, όπως η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία, δεν θεωρούνται σημάδια σοβαρών υποκείμενων προβλημάτων, που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή σας.

    Ωστόσο, ορισμένα είδη κεφαλαλγίας θα μπορούσαν να είναι προειδοποιητικά σημάδια σοβαρών καταστάσεων, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης από ειδικό.

    «Κεραυνοβόλος» πονοκέφαλος

    «Κεραυνοβόλος» θεωρείται ο δυνατός πονοκέφαλος που ξεκινάει ξαφνικά. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα (σε χρονικό διάστημα έως 60 δευτερόλεπτα), είναι εξαιρετικά έντονος και μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία εξαιτίας α)ανευρύσματος (συχνά περιγράφεται σαν χτύπημα με σφυρί), β) εγκεφαλικού (συχνά συνοδεύεται από προβλήματα στην όραση και την ομιλία) γ) άλλης βλάβης.

    Πονοκέφαλος με πυρετό ή δυσκαμψία του αυχένα

    Όταν η κεφαλαλγία συνοδεύεται από πυρετό ή και δυσκαμψία στον αυχένα, τότε μπορεί να υποδηλώνει εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

    Η εγκεφαλίτιδα είναι μια λοίμωξη του εγκεφάλου, ενώ η μηνιγγίτιδα μια λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Και οι δύο καταστάσεις απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, καθώς είναι άκρως επικίνδυνες και μπορεί να αποβούν μοιραίες.

    Νέοι ή ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι

    Εκτός από τις παραπάνω επείγουσες περιπτώσεις, οποιοσδήποτε νέος ή ασυνήθιστος πονοκέφαλος θα πρέπει να συζητηθεί με το γιατρό σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε πονοκεφάλους που:

    • Εμφανίζονται μετά την ηλικία των 50 ετών
    • Αλλάζει ξαφνικά συχνότητά τους, η εντόπισή τους ή η έντασή τους
    • Παρουσιάζουν σταθερή επιδείνωση με την πάροδο του χρόνου
    • Συνοδεύονται από αλλαγές στην προσωπικότητα
    • Προκαλούν αδυναμία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αφαίρεσαν από το στόμα του 232 “μαργαριτάρια”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο πόνος στον αυχένα δεν είναι φυσιολογικός – Πώς θα ανακουφιστείτε



    ΣΧΟΛΙΑ