• ΥΓΕΙΑ

    Πολλαπλή σκλήρυνση: Τα «αφανή» συμπτώματα που πρέπει να δείτε

    κοπωση


    Την προσοχή του κοινού στα αφανή συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης επέστησε ο κ. Δημήτρης Μαντέλλος, Νευρολόγος, Ειδικός Σύμβουλος Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Λοιπών Απομυελινωτικών Νοσημάτων Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο (29/5).

    Όπως τόνισε ο κος Μαντέλλος, η πολλαπλή σκλήρυνση συνήθως εκδηλώνεται με θάμβος όρασης, μυϊκή αδυναμία και διαταραχές αισθητικότητας. Συχνά όμως άλλα, «αφανή» με την πρώτη ματιά συμπτώματα, όπως κόπωση, γνωσιακή έκπτωση, πόνος, διαταραχές ούρησης και κατάθλιψη εμφανίζονται, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των ασθενών.

    Η διάγνωση και η παρακολούθηση της νόσου γίνεται βάσει του ιστορικού, της κλινικής εξέτασης και παρακλινικών μεθόδων, ιδίως της μαγνητικής τομογραφίας. Όσον αφορά την αιτιολογία της, ενώ αυτή είναι εν πολλοίς άγνωστη, είναι γνωστό ότι η γενετική προδιάθεση και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο.

    Οι περισσότεροι ασθενείς διακόπτουν την εργασία τους

    Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Ομοσπονδίας, που παρουσίασε η Α΄ Αντιπρόεδρος κα Μόιρα Τζίτζικα, οι ασθενείς θεωρούν πως η νόσος έχει επηρεάσει την καθημερινότητα τους σε αρκετούς τομείς, κάνοντας τη ζωή τους πιο δύσκολη σωματικά και συναισθηματικά, με την κόπωση και τις διαταραχές στη βάδιση να αποτελούν τα κυριότερα συμπτώματα που τους δυσκολεύουν και έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτούς και τους οικείους τους.

    Η έρευνα έδειξε ότι στην επαγγελματική ζωή μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η ολική ή μερική διακοπή της εργασίας, καθώς το 87% δήλωσαν ότι επηρεάστηκε η ζωή τους μετά τη διάγνωση. Όμως και στις κοινωνικές δραστηριότητες, ο αντίκτυπος είναι μεγάλος αγγίζοντας συνολικά το 67%».

    Έρχονται νέα “όπλα”

    Στις θεραπευτικές επιλογές εστίασε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Σπέγγος, αν. καθηγητής Νευρολογίας, Υπεύθυνος Τμήματος Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Λοιπών  Απομυελινωτικών  Νοσημάτων Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ: «Το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με λύσεις και για ασθενείς με υποτροπιάζουσα υψηλής ενεργότητας ΠΣ κι επιτέλους για περιπτώσεις πρωτοπαθώς προϊούσας ΠΣ. Επιπλέον, λύσεις που, επίσης, αναμένονται στο κοντινό μέλλον για ασθενείς με δευτεροπαθώς προϊούσα νόσο θα καλύπτουν πλέον ολόκληρο το φάσμα της ΠΣ», τόνισε ο κ. Σπέγγος.

    «Είναι σημαντικό το ευρύ κοινό να ενημερωθεί για την επίδραση των αφανών συμπτωμάτων της νόσου ώστε να κατανοούν τις δυσκολίες των ατόμων που ζουν με την Πολλαπλή Σκλήρυνση, να τα αποδέχονται  και να τα υποστηρίζουν. Ιδιαίτερα οι οικείοι και οι φροντιστές, όπως και οι εργοδότες, θα πρέπει να δείχνουν κατανόηση και ανεκτικότητα στις παροδικές εκφάνσεις της νόσου”, σημείωσε κατά το χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και του Συλλόγου Ατόμων με ΣκΠ, κα. Βασιλική Μαράκα,.

    Η Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Roche Hellas και τη φιλοξενία του Ομίλου Υγεία. Όπως ανακοίνωσε η κα Μαράκα  η ΠΟΑμΣΚΠ θα παρέχει την αιγίδα της στη νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την Πολλαπλή Σκλήρυνση της Roche Hellas με τίτλο «το σώμα σου στέλνει μήνυμα, μην το αγνοείς», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Στυλιανός Κωνσταντινίδης, αντιπρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΥΓΕΙΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ