• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Ίσως ληφθούν ήπια μέτρα το φθινόπωρο – Δεν έχει νόημα τώρα

    • NewsRoom
    Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας

    Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας


    Για την τέταρτη δόση, την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    «Εάν υπάρξει πίεση στο σύστημα, που πιθανολογούμε ότι τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες, προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα, αλλά η λογική από εδώ και πέρα είναι, να πηγαίνουμε σε στοχευμένες ομάδες, στοχευμένα μέτρα και όχι σε οριζόντιες λογικές», τόνισε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open.

    Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη λόγω και της κινητικότητας και το ζήτημα είναι κατά πόσο επηρεάζει το Σύστημα Υγείας. Εξήγησε ότι στους μεν σκληρούς δείκτες δεν το επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες από τις δυνατότητες του Συστήματος, αλλά υπάρχει αύξηση στις απλές νοσηλείες.

    «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι το κύμα και με τα δεδομένα που έχουμε και από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι ένα τέτοιο που δεν θα πιέσει το Σύστημα Υγείας και υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να παρθούν μέτρα», σημείωσε.

    Τέταρτη δόση του εμβολίου

    «Η Επιτροπή Εμβολιασμών λέει, ότι για άνω των 60 υπάρχει ισχυρή σύσταση, καθώς επίσης και για τις κατηγορίες των ομάδων που ανήκουν, που είναι ευάλωτες ομάδες.

    Από εκεί και πέρα στον γενικό πληθυσμό για άνω των 30, δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία τα οποία δείχνουν με μία πλήρη σαφήνεια το όφελος το οποίο μπορεί να υπάρξει, αλλά ωστόσο δίνεται αυτή η δυνατότητα.

    Αν είσαι άνω των 60 ή αν είσαι ευάλωτη ομάδα προφανέστατα για τη νόσηση είναι προς όφελός σου να εμβολιαστείς και υπάρχει σύσταση.

    Αν τώρα δεν ανήκεις σε αυτές τις ομάδες και είσαι απλώς στην ηλικιακή ομάδα 30-59 βάσει ακριβώς των συνθηκών, ενδεχομένως και πότε εμβολιάστηκες και πότε έκανες την τρίτη δόση και αν έχεις νοσήσει, σε όλα αυτά σε συνεννόηση με το γιατρό σου θα παρθεί η απόφαση που δεν είναι σύσταση της Επιτροπής υπό την έννοια ότι έχει το όφελος το οποίο έχει στους άνω των 60 ή στις ευάλωτες, αλλά εναπόκειται ακριβώς στο προφίλ που έχει ο καθένας.

    Ευελπιστούμε ότι το Σεπτέμβριο, επειδή τρέχουν οι εταιρείες αυτή τη στιγμή που μιλάμε με βάση τις μεταλλάξεις και τις υπομεταλλάξεις οι οποίες υπάρχουν, ότι θα υπάρχει μία επικαιροποίηση του εμβολίου κατά τέτοιο τρόπο που θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα και στις υποπαραλλαγές.

    Όλα τα εμβόλια σίγουρα προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όλα τα εμβόλια και ως προς την ανοσία συνεχώς επικαιροποιούνται για να πιάνουν τις μεταλλάξεις».

    Επαναφορά μάσκας

    Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας σε κλειστούς χώρους, ανέφερε ότι αυτό που έχει καταργηθεί δεν είναι η χρήση της αλλά το διοικητικό πρόστιμο, καθώς «δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν συνεχώς υπό διοικητικά μέτρα». Συνέστησε στους πολίτες όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους να φορά προστατευτική μάσκα.

    «Έχουμε περάσει σε μια άλλη φάση συνύπαρξης με την πανδημία, όχι από άποψη επιλογής, αλλά έτσι γίνεται όταν έχουν γίνει πολύ μεταδοτικές οι μεταλλάξεις», πρόσθεσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που πέταξε τις μάσκες, έναν και δύο μήνες μετά τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανοίγει η πλατφόρμα για τους κάτω των 60 – Διάχυτοι οι προβληματισμοί για την αποτελεσματικότητα της 4ης δόσης του εμβολίου στη σκιά του 6ου κύματος

    Υποτροπή COVID-19 – Αντοχή μεταλλάξεων στα αντιϊκά φοβούνται οι επιστήμονες



    ΣΧΟΛΙΑ