• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Αναμενόμενη η αύξηση κρουσμάτων – Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα

    • NewsRoom
    Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

    Θάνος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας


    Λογική, αναμενόμενη και ελεγχόμενη, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, τονίζοντας ότι «άρση μέτρων έχουν κάνει όλες οι χώρες».

    Ο κ. Πλεύρης δήλωσε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ότι «είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα», επισημαίνοντας ότι η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και αυτές που δεν έχουν καμία εξάρτηση για τον τουρισμό.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ο κορονοϊός λειτουργεί πάντοτε με κύματα: «Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες», είπε σχετικά.

    Μιλώντας για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, δηλαδή τους θανάτους και τους διασωληνωμένους, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων εδώ σχεδόν και ένα χρόνο. Επομένως, το ΕΣΥ δεν πιέζεται από τον κορονοϊό και ούτε αναμένει ότι θα έχει τους θερινούς μήνες αύξηση στις νοσηλείες».

    Πλεύρης: «Δεν υπάρχει λόγος να επιστρέψουμε σε μέτρα»

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ο Θάνος Πλεύρης απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να επιστρέψουμε στα μέτρα. Μας απασχολούν τα μέτρα αλλά σε συνδυασμό με την πίεση στο ΕΣΥ».

    Όσον αφορά τον υπερδιπλασιαμό των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ο υπουργός Υγείας παρατήρησε, ότι «είχαμε πολλά περισσότερα τεστ και αυτό είναι λογικό γιατί έχουμε μεγάλο αριθμό τουριστών και άρα κινητικότητας του ιού».

    Υπενθύμισε παράλληλα, ότι «τα μέτρα έχουν αρθεί ως υποχρεωτικά αλλά υπάρχει η σύσταση για χώρους σε συνωστισμό ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Επειδή δεν υπάρχει το διοικητικό πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η σύσταση για τήρηση των μέτρων».

    Φάση συνύπαρξης με τον ιό

    Για τη συνέχεια της πανδημίας και το τι μπορεί να συμβεί από το φθινόπωρο ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «έχουμε μπει στη φάση συνύπαρξης με τον ιό επειδή η ιστορία των πανδημιών δείχνει ότι γίνονται πιο μεταδοτικές αλλά λιγότερο θανατηφόρες».

    «Παρακολουθούμε την πίεση. Μέτρα μπορεί να υπάρχουν αλλά δεν θα παραπέμπουν σε οριζόντια όπως στην πρώτη φάση της πανδημίας» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

    Όπως υπογράμμισε ο κος Πλεύρης, «προφανέστατα αν η πορεία του κορονοϊού δείξει ότι θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας θα είμαστε έτοιμοι, αλλά θέλω να πιστεύω ότι η πορεία της πανδημίας θα φέρει πίεση αλλά δεν θα οδηγήσει σε μέτρα όπως αυτά που εφαρμόσαμε στο παρελθόν».

    Τέταρτη δόση

    Αναφορικά με το τι θα γίνει με την τέταρτη δόση τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ενισχυτική δόση, αλλά είναι ακόμη άγνωστο αν αυτό θα αφορά το σύνολο του πληθυσμού τονίζοντας ότι «θα θέλαμε να πάμε σε λογική εποχικού εμβολίου».

    Bγαίνει η προκήρυξη των 4.000 νοσηλευτών

    Απαντώντας στις καταγγελίες για έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης δήλωσε αρχικά ότι το Σύστημα Υγείας πιέζεται από τα non Covid περιστατικά και συμπλήρωσε ότι προσπαθούν να καλύψουν τα κενά.

    «Ήδη έχουν βγει θέσεις επικουρικών γιατρών, βγαίνει η προκήρυξη των 4.000 θέσεων νοσηλευτών για μόνιμες θέσεις και βγαίνει η προκήρυξη για τους γιατρούς στα νησιά. Οι προσλήψεις στο υπουργείο Υγείας, μόνο το 2022, φτάνουν τις 6.000. Είναι σοβαρή η ενίσχυση».

    Και όπως διευκρίνισε το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις άγονες και νησιωτικές περιοχές τονίζοντας ότι προσπαθούν στο υπουργείο να καλύψουν τα κενά με τους ιδιώτες. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι το ΕΣΥ, λόγω της πίεσης που υπάρχει χρόνια τώρα, δεν είναι πλέον ελκυστικό για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

    Διαβάστε επίσης:

    Τρομάζει η αύξηση των κρουσμάτων – Θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο καλοκαίρι;

    12.537 κρούσματα, 14 θάνατοι και 96 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ