• ΥΓΕΙΑ

    Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Γιατί «καρατομήθηκε»

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

    Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης


    Νέα καρατόμηση Χρυσοχοΐδη

    Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

    H κυρία Βασιλική Γεννηματά καρατομήθηκε από τον υπουργό, έπειτα και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το νοσοκομείο λειτουργούσε χωρίς θέρμανση κι ότι υπήρχε κίνδυνος για νεογνά, λεχώνες και άλλους ασθενείς.

    Πριν από περίπου 1,5 μήνα επισκέφτηκε το νοσοκομείο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Στις 17 Νοεμβρίου ένα περιστατικό, το σκάσιμο του λέβητα, ήρθε να προκαλέσει την οργή του υπουργού ενώ αποκαλυπτικά είναι όσα κατήγγειλε νωρίτερα ο Γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Κώστας Καταραχιάς.
    Όπως καταγγέλθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης “έσκασε” – λόγω παλαιότητας – με το που πήγαν να το βάλουν σε λειτουργία.
    Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως έχουν ξεπαγιάσει το προσωπικό, οι εφημερεύοντες, οι γυναίκες που έχουν βγει από τοκετούς καισαρικές και χειρουργεία, οι ογκολογικοί ασθενείς που περιμένουν για χημειοθεραπείες, προφανώς και τα νεογνά. Σημειώνουν, δε, τα εξής:

    “Αναγκαστικά, μεταφέρθηκαν γυναίκες και νεογνά στο Β’ κτίριο. Με τη βλάβη της θέρμανσης πλημμύρισαν υπόγεια ισόγεια και έτρεχαν νερά από σωλήνες στους ορόφους. Από νερά πλημμύρισε η αίθουσα διάγνωσης του μαστού στο ακτινολογικό με κίνδυνο να καούν καλώδια και μονάδες του καινούργιου μαστογραφου αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ”.

    Το προεδρείο του Σωματείου επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθούν οι βλάβες και απευθύνει τα εξής ερωτήματα:

    • Η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει τη συντήρηση με δέσμευση και εγγύηση ότι θα λειτουργεί έχει άραγε κάποια ευθύνη;
    • Η τεχνική υπηρεσία μπορεί πλέον να λειτουργεί χωρίς προσωπικό μόνιμο δικό της;
    • Μπορεί να λειτουργεί με εργολάβους που στο τέλος δεν έχουν καμία ευθύνη;
    • Από το Σωματείο γίνεται λόγος για εγκατάλειψη των παλαιών κτιρίων του νοσοκομείου και κινδύνους για ασθενείς και προσωπικό, καθώς και για σχεδόν πλήρη ιδιωτικοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας που έχει διαλύσει τις υποδομές του.

    Σοβαρές καταγγελίες

    Όπως είχε δηλώσει ο κ. Καταραχιάς, «Η εικόνα της εγκατάλειψης του νοσοκομείου “Έλενα” είναι χρόνια, με βασικό στοιχείο την υποχρηματοδότηση και την διαχείριση υποδομών από ιδιωτικές εταιρείες. Η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας και στο δικό μας νοσοκομείο (δεν έχει πρακτικά προσωπικό, δουλεύουν μόνο 6-7 άτομα ενώ θα έπρεπε να είναι 45 για να συντηρείται κτιριακά το νοσοκομείο από ανθρώπους που το γνωρίζουν και ξέρουν τη δουλειά, που “πονάνε” το νοσοκομείο)».

    «Είναι ντροπή το 2023, δεν είμαστε στη Γάζα, η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας να ξεπαγιάζουν γυναίκες που νοσηλεύονται, λεχώνες και νεογνά, ογκολογικοί ασθενείς, οι εργαζόμενοι. Συνάδελφος που εφημέρευε κοιμήθηκε στο αμάξι της κατά την εφημερία. Είναι εικόνα που συμπυκνώνει την καταστροφή που έχει συντελεστεί στο ΕΣΥ τα προηγούμενα χρόνια. Προστίθεται στη διάλυση των δημόσιων δομών. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, κινδυνεύουμε άμεσα να φτάσουμε σε εικόνες που θυμίζουν Τέμπη. Μπορεί να κινδυνεύει κόσμος σε αυτές τις συνθήκες. Πριν δέκα ημέρες, 17 Νοεμβρίου “έσκασε” ο λέβητας. Δεν είναι η παλαιότητα. Είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνολική και συντονισμένη αντιμετώπιση. Οι εργαζόμενοι δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εξαντλημένοι», όπως προσέθεσε.

     

     

    Μετά από 10 μέρες, ως προς την πληροφόρηση για την αποκατάσταση της θέρμανσης, κατά τον ίδιο «δεν υπάρχει τίποτα, καμία πρόβλεψη, κανένα χρονοδιάγραμμα, όλοι “σηκώνουν τα χέρια ψηλά”. Υπάρχει μία ιδιωτική εταιρεία που δεν έχει πλέον την ευθύνη ενώ έχει εισπράξει τα λεφτά της … όταν έρχεται ένας εργαζόμενος 18 χρονών των 500 ευρώ που δεν έχει ιδέα για το κτίριο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αυτό αντικατοπτρίζει όλη την εικόνα … αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει αμετανόητη σε αυτό τον δρόμο».

    «Φωνάζουμε πάρα πολύ καιρό, με καταγγελίες, κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις στη διοίκηση, μέχρι και ο υπουργός ήρθε κάποια στιγμή. Δεν ήθελε να μας δει αλλά εμείς πήγαμε. Του απευθυνθήκαμε, σε μία μικρή διαμαρτυρία, “τι θα γίνει κ. υπουργέ; Αυτό το κτίριο θα πέσει στα κεφάλια μας, εγκαταλελειμμένο, τριτοκοσμική κατάσταση, συνθήκες απάνθρωπες για εργαζόμενους και κόσμο” … πέρασε ο υπουργός πριν 1,5 μήνα, δεν έγινε τίποτα, μηδέν».

    Η Διοίκηση του «Έλενα» ασχολείται με παραγωγές… όπως ανέφερε «είχαμε και το τραγελαφικό, την ώρα που είναι παγωμένο το κτίριο, να έχει δοθεί από τη διοίκηση για γυρίσματα τηλεοπτικής σειράς είναι τραγική η κατάσταση».



    ΣΧΟΛΙΑ