• ΥΓΕΙΑ

    Πάρκινσον: Οι ειδικοί μιλούν για όλα όσα πρέπει να ξέρετε


    Η νόσος του Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου. Πλήττει το 3% του γενικού πληθυσμού, εκ των οποίων το 1% σε ηλικία άνω των 60 ετών, ενώ περίπου το 10% διαγιγνώσκεται πριν από τα 50.

    Παρόλο που δεν υπάρχει οριστική θεραπεία, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για όλες τις καταστάσεις και τα στάδια της νόσου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκαιρη διάγνωση και η παρακολούθηση από ειδικό νευρολόγο που συντονίζει διεπιστημονική ομάδα. Στόχος, να επιλεγεί η καταλληλότερη μέθοδος που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς με τον μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τρόμο, δυσκαμψία, βραδυκινησία, ακινησία, διαταραχή ισορροπίας, διαταραχή ύπνου, διαταραχές ούρησης, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, γνωσιακές διαταραχές κ.ά.

    «Για τον ασθενή ο οποίος την ακούει για πρώτη φορά από το στόμα του γιατρού, η νόσος του Πάρκινσον είναι μια διάγνωση που προκαλεί ανασφάλεια, άγχος, ακόμα και φόβο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται την κατάσταση με βάση συγκεκριμένα στερεότυπα, εικόνες ασθενών που έχουν πέσει στην αντίληψή του, διάσπαρτες και κατά κανόνα ελλιπείς γνώσεις. Η προσπάθεια να αντλήσει πληροφορίες από το διαδίκτυο συχνά δεν βοηθάει στη διαμόρφωση μιας αντικειμενικής εικόνας», δηλώνει σχετικά ο  κ. Γεώργιος Α. Τάγαρης, Νευρολόγος, Διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

    Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της νόσου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποφασιστική στάση και ενεργητική συμμετοχή του ίδιου του ασθενούς. Παράλληλα, η σταθερά αυξανόμενη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη νόσο δημιουργεί τις προοπτικές για νέες, ακόμη πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

    Όπως επισημαίνει ο κ. Παντελής Στάθης, Νευρολόγος, Διευθυντής Νευρολογικού Τμήματος Νοσοκομείου “Mediterraneo”, «η  συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και των συγγενών τους περιμένει με δικαιολογημένη ανυπομονησία τις εξελίξεις στα φάρμακα για τη νόσο. Ταυτόχρονα, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον δεν ακολουθεί τις οδηγίες των θεραπόντων γιατρών τους. H στάση του ασθενή και των συγγενών του απέναντι στην ασθένεια με έναν πιο ενεργητικό τρόπο είναι κάτι που προσπαθούμε να βελτιώσουμε, καθώς έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά πως ο ρόλος του ασθενούς και του φροντιστή του στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον είναι πολύ σημαντικός».

    Η Νευρολογική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» διοργανώνει την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 16:30, στην αίθουσα «OLYMPIA» του ξενοδοχείου Royal Olympic ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό με θέμα: «Ζώντας με τη Νόσο του Parkinson: Προβλήματα, δυνατότητες, προοπτικές». Στόχος της εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται με την υποστήριξη της Ακαδημίας Νευροεπιστημών, είναι η υπεύθυνη ενημέρωση για τις θεραπευτικές επιλογές του σήμερα και ό,τι νέο αναμένεται στο προσεχές μέλλον.

    Ο κ. Λεωνίδας Στεφανής, Καθηγητής Νευρολογίας – Νευροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. και Δ/ντής Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου αναφέρει σχετικά “Η αιτιολογία της νόσου δεν είναι γνωστή στη μεγάλη πλειονότητα των περιστατικών, ωστόσο επιστημονικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι σε ορισμένα περιστατικά, ιδιαίτερα πρώιμης έναρξης, υπάρχει σημαντική συμμετοχή του γενετικού παράγοντα. Στην εκδήλωση θα αναφερθούν νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στους παθογενετικούς παράγοντες της νόσου με την προσδοκία οι γνώσεις αυτές να οδηγήσουν σε καινοτόμες θεραπευτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων των βλαστικών κυττάρων”.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το θεατρικό μονόπρακτο «Χωρίς Εκείνη» με πρωταγωνίστριες την Δέσποινα Καραμήτσου και την Καλλιόπη Παπουτσή.

    Μια περίεργη ιστορία εξαφάνισης… με πολλά ίχνη. Μπορεί η γλώσσα της καρδιάς και η δύναμη του νου να ρίξουν φως στην ανεξιχνίαστη υπόθεση;

    Trailer:

    Η είσοδος είναι ελεύθερη

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Αλλάζουν τα δεδομένα όσον αφορά στις αιτίες του

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτοί είναι οι λόγοι που η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βακτήριο ευθύνεται για την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων – Ελπίδες για τη θεραπεία



    ΣΧΟΛΙΑ