• ΥΓΕΙΑ

    Πανδημία: Αλλάζουν χρώμα από σήμερα 24 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας

    • NewsRoom


    Αλλάζει από σήμερα το επίπεδο συναγερμού σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από την Covid.

    Στο πλαίσιο αυτό, δεκατρείς (13) Περιφερειακές Ενότητες παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.

    Η επικαιροποίηση έγινε από την αρμόδια Επιτροπή Επιδημιολόγων του Υπουργείου Υγείας, έπειτα από αξιολόγηση της επιδημιολογικής εικόνας όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου.

    Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε συνέχεια εκείνων που τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή, με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς να ανεβαίνει στο επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου και τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών να περνούν στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης

    Από σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

    • 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
    • 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
    • 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
    • Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.

    Ειδικότερα, το επίπεδο ανεβαίνει στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες περνούν στο επίπεδο 2-Επιτήρησης από το επίπεδο 1-Ετοιμότητας. Δηλαδή, οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο τη νήσο Σκιάθο και όχι στη Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες.

    Μείωση επιπέδου

    Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και καλά νέα, καθώς από σήμερα το επίπεδο συναγερμού μειώνεται τις ακόλουθες περιοχές:

    • Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου, που ήταν στο επίπεδο 3, δηλαδή στο πορτοκαλί, μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
    • Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, παρόλο που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες, πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο. Δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 2, πλην της Σαλαμίνας που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς τον Πειραιά.
    • Στο πράσινο από το κίτρινο, δηλαδή στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 2 περνούν οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου.
    • Πράσινες από πορτοκαλί, γίνονται οι Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Κέας-Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης, στο επίπεδο 1-ετοιμότητας.

    Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου στη δέσμη μέτρων που συνοδεύουν το Επίπεδο 4 (κόκκινο), διαφοροποιήθηκε η ενότητα που αφορά στο λιανεμπόριο. Στην περίπτωση που μια περιοχή χαρακτηριστεί σε Επίπεδο 4, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ, ινστιτούτα αισθητικής και λοιπά, λειτουργούν με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις του Επιπέδου 3.

    Σε αναστολή παραμένουν οι υπηρεσίες των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ, καθώς και όσες άλλες συμπεριλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής ειδικών μέτρων του Επιπέδου 4.

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ