• ΥΓΕΙΑ

    Παγκόσμια αγωνία για τον κοροναϊό: 25 νεκροί, 830 επιβεβαιωμένα κρούσματα-Σε καραντίνα 20 εκατ. άνθρωποι

    • NewsRoom


    Οι αρχές της Κίνας αναθεώρησαν σήμερα σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας πνευμονίας που αποδίδεται σε μυστηριώδη νέο κοροναϊό.

    Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, εξετάζονται επίσης 1.072 πιθανά κρούσματα της επιδημίας αυτής, που ξέσπασε στην πόλη Ουχάν (κεντρική Κίνα) της επαρχίας Χουμπέι.

    Η επιδημία εκδηλώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς και μέχρι στιγμής κρούσματά της έχουν εντοπιστεί σε άλλες κινεζικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, καθώς και σε άλλες τέσσερις χώρες — στις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι το φαινόμενο δεν συνιστά παγκόσμια απειλή, χαρακτηρίζοντας κατάλληλα τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο, θέτοντας σε καραντίνα πέντε πόλεις, ανάμεσά τους και την «πηγή», όπως υποστηρίζουν, την πόλη Ουχάν των εννέα εκατ. κατοίκων.

    Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

    Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εντοπίστηκε στο αρχιπέλαγος δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην Κίνα, όπου πλέον οι αρχές λαμβάνουν δραστικά μέτρα.

    Ο δεύτερος ασθενής είναι ένας σαραντάρης, κάτοικος της Ουχάν, πόλης της κεντρικής Κίνας που αποτελεί την εστία της επιδημίας. «Εμφάνισε πυρετό τη 14η Ιανουαρίου, επισκέφθηκε γιατρό στην Κίνα τη 15η και τη 17η και ως εκείνο το στάδιο δεν εμφάνιζε καμιά ένδειξη πνευμονίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

    Ο άνδρας αφίχθη στην Ιαπωνία τη 19η Ιανουαρίου, είδε γιατρό την επομένη, χωρίς και πάλι να διαγνωστεί πνευμονία. Αυτό συνέβη «την 22η. Νοσηλεύεται στο Τόκιο», κατά την ίδια πηγή.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων που επιβεβαίωσαν πως πράγματι προσβλήθηκε βγήκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

    Ο ασθενής διαβεβαίωσε ότι δεν πήγε στην αγορά της Ουχάν, αρχική εστία της μόλυνσης, ούτε είναι «σίγουρο» πως ήρθε σε επαφή με οποιονδήποτε φορέα. Φορούσε συνεχώς μάσκα, συμπλήρωσε.

    Τα πρώτο κρούσμα στην Ιαπωνία εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα. Ήταν ένας τριαντάρης Ιάπωνας που είχε επισκεφθεί την Ουχάν. Πήρε εξιτήριο αφού του προσφέρθηκαν φροντίδες.

    Η Κίνα ανέβασε σήμερα σε 25 νεκρούς και 830 κρούσματα τον απολογισμό της επιδημίας. Οι αρχές πρόσθεσαν ότι εξετάζουν άλλα 1.072 πιθανά κρούσματα.

    Στη Σεούλ, το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι εντοπίστηκε δεύτερο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη Νότια Κορέα.

    Τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης

    Οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκοινωνιακή σύνδεση από την Ουχάν, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε ο κοροναϊός, ακυρώνοντας τα δρομολόγια λεωφορείων, πλοίων, μετρό, τρένων και αεροσκαφών.

    Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και κοντινές πόλεις, ενώ ταξιδιωτικοί περιορισμοί ισχύουν και σε μικρότερες πόλεις. Πέραν της Ουχάν και των Χουνγκκανγκ και Εζού, οι αρχές απέκλεισαν και δύο μικρότερες πόλεις, τις Τσιμπί και Τζιζιάνγκ. Ας δούμε συνοπτικά τα μέτρα:

    1)Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου γουάν στην κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι, για να βοηθήσει στον περιορισμό της επιδημίας από το σημείο που ξεκίνησε.

    2)Η τοπική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγία που ξεκινά από τα μεσάνυχτα και επιβάλλει την απαγόρευση των συγκοινωνιών. Κινηματογράφοι, ίντερνετ καφέ και άλλους χώρους που συγκεντρώνονται μαζικά πολίτες απαγορεύεται να λειτουργούν. Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την πόλη, παρά μόνον για «εξαιρετικούς λόγους».

    3)Οι αρχές διέταξαν τους τουριστικούς πράκτορες να ακυρώσουν τις κρατήσεις και απαγόρευσαν μεγάλης κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    4)Το Πεκίνου ακύρωσε δημοφιλείς εκδηλώσεις για την Κινεζική Πρωτοχρονιά.

    5)Οι εκπαιδευτικές διοικήσεις και τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα δεν θα πρέπει να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις ή εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επιδημία.

    6)Τα πανεπιστήμια και τα κολέγια πρέπει να λάβουν μέτρα πρόληψης και ελέγχου των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, πριν από την έναρξη του εαρινού εξαμήνου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ