ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ένδειξη πως το εμβόλιο λειτουργεί και ο οργανισμός ανταποκρίνεται.
Τα αποτελέσματα κλινικών μελετών, που αφορούν στη χρήση εμβολίων για την προφύλαξη από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, έχουν δείξει ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες (παρενέργειες) αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης, παραδείγματος χάρη, μπορεί να προκαλέσει πυρετό και κόπωση, μεταξύ άλλων αντιδράσεων, ενώ το εμβόλιο για την πρόληψη του έρπητα ζωστήρα μπορεί να προκαλέσει ρίγη, μυϊκό πόνο και στομαχικό άλγος.
Κατά κάποιο τρόπο, αυτές οι ήπιες έως μέτριες αντιδράσεις αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του οργανισμού στον εμβολιασμό.
Εμβόλιο: Οι πιο συχνές παρενέργειες
Οι πιο συνήθεις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου για τη νόσο COVID-19 είναι πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλος, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες και ρίγος, ενώ οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι σπάνιες.
Για την αντιμετώπιση των συχνών ήπιων, ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου κατά της COVID-19, σύμφωνα με οδηγίες από όλους τους οργανισμούς υγείας, όπως το CDC των ΗΠΑ, τον NHS του Η.Β., την Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας, καθώς και από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ, είναι η λήψη αντιπυρετικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) χωρίς ιατρική συνταγή, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη.
Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν εξασθενίσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει ο πάσχων να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο.
Το ίδιο ισχύει και αν εμφανιστεί ερυθρότητα ή η ευαισθησία στο σημείο που έχει γίνει η ένεση αυξηθεί μετά από 24 ώρες, παρουσιάσει αλλεργικά συμπτώματα ή αναφυλαξία και βέβαια, εάν παρουσιάσει συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία.
Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κακοκαιρία: Ήχησε το 112 στο Βόρειο Αιγαίο για περιορισμό των μετακινήσεων
- ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη: «Για ποιο λόγο δεν έχουν επικαιροποιηθεί τα στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων;»
- Ισραήλ: «Τελεσίγραφο» στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα – «Εγκαταλείψτε τη Γάζα»
- Μάστιγα η εγκατάλειψη πληρωμάτων: Ρεκόρ το 2025 με 6.223 ναυτικούς και τον «σκιώδη στόλο» στο επίκεντρο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.