• ΥΓΕΙΑ

    Το Υπουργείο Υγείας θυμήθηκε τον αντικαπνιστικό νόμο και βάζει πρόστιμα 1500 ευρώ σε όποιον καπνίζει σε ΙΧ

    • NewsRoom


    Τον αντικαπνιστικό νόμο θυμήθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ζητώντας να ενταθούν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα. Καλεί μάλιστα τα μεν αρμόδια όργανα -εκ των οποίων και το Λιμενικό Σώμα- να επιδεικνύουν αυστηρότητα στην τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τους δε ελεγχόμενους διάθεση καλής συνεργασίας.

    Βέβαια, η μέχρι σήμερα πορεία του αντικαπνιστικού νόμου έχει δείξει πως από την θεωρία μέχρι την πράξη υπάρχει αρκετός δρόμος. Και όπως φαίνεται, ο νόμος θα παραμείνει για πολύ ακόμα μια παρωδία, καθώς η ανακοίνωση του υπουργείου δεν μιλά για συγκεκριμένο πλάνο που θα επιτρέψει την εντατικοποίηση των ελέγχων. Αντίθετα κάνει λόγο για έναν «συλλογικό στόχο, που απαιτεί, πέραν του ελέγχου, από όλους ανεξαιρέτως, αφοσίωση και επίδειξη αισθήματος ατομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής ευθύνης»!

    Ο υπουργός Υγείας λοιπόν, καλεί γενικά και αόριστα την Αστυνομία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δημοτική Αστυνομία και υπηρεσίες της κάθε Περιφέρειας), το Λιμενικό Σώμα και τους επιθεωρητές Υγείας να προβαίνουν σε ελέγχους και να αποστέλλουν στο υπουργείο τον απολογισμό τους.

    Ο… «θεριακλής» αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης

    Πού απαγορεύεται το κάπνισμα

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στα εξής σημεία:

    – Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.

    – Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας. Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.

    Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

    – Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

    – Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

    – Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

    – Στα παντός είδους κυλικεία.

    – Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

    – Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Σημειώνεται ότι στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

    Οι εξαιρέσεις και τα πρόστιμα

    Από τις αντικαπνιστικές διατάξεις εξαιρούνται τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική, εμβαδού άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων και στα καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια. Στους χώρους αυτούς, μπορούν να δημιουργούνται χώροι καπνιζόντων, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το ένα δεύτερο του συνολικού εμβαδού του καταστήματος. Για τη δημιουργία τέτοιων χώρων καταβάλλεται ετήσιο τέλος ποσού 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρα.

    Οι ισχύοντες νόμοι προβλέπουν μία σειρά από πειθαρχικούς ελέγχους και πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία:

    Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

    – Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

    – Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής. Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

    – Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

    – Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

    – Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

    Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοσο-ογκολογία: Ένα φάρμακο με πολλαπλές ενδείξεις από την BMS

     



    ΣΧΟΛΙΑ