• ΥΓΕΙΑ

    Αγωνία των καρκινοπαθών για το «μπλόκο» στα νέα φάρμακα – Τι ζητούν από τον πρωθυπουργό


    Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ για τις επιπτώσεις του άρθρου 89 του νέου νόμου για τα φάρμακα στους ογκολογικούς ασθενείς. Όπως εκτιμά, οι καρκινοπαθείς δέχονται μεγάλο πλήγμα, καθώς έχουν εγκριθεί και αναμένεται να εγκριθούν στην Ευρώπη αρκετές νέες αντινεοπλασματικές θεραπείες, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μοναδική ή τελευταία επιλογή  των ασθενών, τις οποίες όμως «μπλοκάρει» στην Ελλάδα ο νέος νόμος.

    Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές αδυναμίες της χώρας, οι καρκινοπαθείς ζητούν τα νέα, ακριβά και αποτελεσματικά φάρμακα να είναι διαθέσιμα με ιατρικά κριτήρια σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη, τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτό να κοστολογείται και να συμψηφίζεται με δημοσιονομικά κριτήρια η ζωή των ασθενών.

    Σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ, προβλήματα όπως η έλλειψη Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών,  η ανυπαρξία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου, προηγμένων συστημάτων #ΒigData  αλλά και Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 89 Ν. 4472/2017, «καθιστούν απολύτως σαφές ότι οι Έλληνες ασθενείς με καρκίνο δε θα έχουν πλέον πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους, παραβλέποντας  το Σύνταγμα και τους Νόμους».

    Η Ομοσπονδία, που εκπροσωπεί 27 οργανώσεις ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι τα νέα φάρμακα αντιμετωπίζονται στη χώρα μας ως ο μοναδικός «ένοχος» για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας, προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή, επεκτείνουν το προσδόκιμο ζωής, αποτελούν τη μοναδική ή τελευταία επιλογή θεραπείας για πολλούς ασθενείς, ενώ βελτιώνουν την ικανότητα προς εργασία και την παραγωγικότητα των ασθενών.

    Τέλος, ζητά από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και το υπουργείο Υγείας, την άμεση εξαίρεση των ογκολογικών ασθενών και των νέων αντινεοπλασματικών φαρμάκων από τις διατάξεις του άρθρου 89 του νόμου 4472/2017, την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσβασης στα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης του ΕΟΦ και την εξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για έγκριση τιμολόγησης και αποζημίωσης βάσει του εργαλείου μεγιστοποίησης κλινικού οφέλους.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Ξανθός: Στόχος μας μια πιο δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστολή ΣΦΕΕ προς Ξανθό: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις προωθούμενες πολιτικές»

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κορυφώνεται η αγωνία των ασθενών εν όψει των νέων μέτρων για τα φάρμακα



    ΣΧΟΛΙΑ