• ΥΓΕΙΑ

    Τηγανιτές πατάτες : «Κίνδυνος – θάνατος» λέει νέα μελέτη


    Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι τηγανιτές πατάτες δεν αποτελούν υγιεινή διατροφική επιλογή. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται για να  συνδέσει την κατανάλωσή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, εξέτασε την  κατανάλωση πατάτας σε 4.400 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών, κατά τη διάρκεια οκτώ ετών. Μέχρι το τέλος της μελέτης, είχαν πεθάνει 236 άνθρωποι.

    Αρχικά, οι ερευνητές είδαν ότι η συνολική κατανάλωση της πατάτας, όσο μεγάλη κι αν ήταν, δεν σχετίστηκε με τον πρόωρο θάνατο. Εξετάζοντας, όμως, πιο προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο ήταν μαγειρεμένες οι πατάτες, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τηγανιτών πατατών δύο και περισσότερες φορές την εβδομάδα, συνδέεται με έναν υπερδιπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, οι  πατάτες είναι μια σχετικά υγιεινή τροφή καθώς περιέχουν μια καλή ποσότητα φυτικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία «θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις επιζήμιες επιπτώσεις του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τους». Οι τηγανισμένες πατάτες, ωστόσο, έχουν συνήθως πολλά λιπαρά και προστιθέμενο αλάτι.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή δείχνει απλώς μία συσχέτιση  και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο η υπερκατανάλωση πατάτας να προκαλεί αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υγιεινό delivery; Κι όμως γίνεται!

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πατάτες τηγανιτές (κ.ά.): Το λάθος στο μαγείρεμα που τις κάνει καρκινογόνες



    ΣΧΟΛΙΑ