• ΥΓΕΙΑ

    Άλλος ένας (σοβαρός) λόγος για να κυνηγήσετε την ευτυχία     

    • Έφη Τσιβίκα


    Μια νέα ανασκόπηση δείχνει ότι οι παράγοντες υποκειμενικής ευεξίας -όπως η ικανοποίηση και η απόλαυση της ζωής – μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία.

    Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υποκειμενική ευημερία μπορεί να έχει επίδραση στη σωματική υγεία μέσω συμπεριφορών που σχετίζονται με την υγεία, καθώς και μέσω του ανοσοποιητικού και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αν και οι επιστήμονες εξακολουθούν να διερευνούν και να συζητούν το «πότε» η ευτυχία επηρεάζει περισσότερο την υγεία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μπορεί να το κάνει.

    Με αυτό ως δεδομένο και εφόσον  διεξαχθούν περισσότερες σχετικές έρευνες, μπορεί μία μέρα οι κλινικοί ιατροί να παρακολουθούν και να αξιολογούν την υποκειμενική ευεξία των ατόμων όπως ακριβώς κάνουν και με άλλους παράγοντες. Ακόμη και σήμερα, ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο τα άτομα να φροντίζουν τη σωματική τους υγεία, αναπτύσσοντας ευχάριστες ψυχικά συνήθειες.

    «Τώρα πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο υγιείς και ζουν περισσότερο και ότι η χρόνια δυστυχία μπορεί να είναι αληθινή απειλή για την υγεία. Τα συναισθήματα της ευεξίας των ανθρώπων συνδέονται με άλλους γνωστούς παράγοντες που αφορούν στην υγεία, όπως το κάπνισμα και η άσκηση», δήλωσε ο καθηγητής Ed Diener, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου. «Τα αποτελέσματα των μελετών δείχνουν ότι τα επίπεδα της ευτυχίας μας έναντι του στρες και της κατάθλιψης μπορούν να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία, τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις ασθένειες και την ικανότητα του οργανισμού να θεραπεύεται από τραυματισμούς».

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙΑΑΡ) «Applied Psychology: Health and Well-Being».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έρωτας ή χρήμα; Νέα στοιχεία δείχνουν τι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία!
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νόσος Crohn: Διπλό το «κόστος» για τους ασθενείς
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ευτυχία: 5 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι για να την κατακτήσετε



    ΣΧΟΛΙΑ