• ΥΓΕΙΑ

    Πόσο και πώς μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος με HIV


    Τα νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα με HIV μπορούν πλέον να έχουν μια «σχεδόν φυσιολογική» διάρκεια ζωής. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

    Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «από το 1996 έως το 2008-10, το προσδόκιμο ζωής σε ανθρώπους με HIV, που ξεκίνησαν αντιρετροϊκή θεραπεία, αυξήθηκε κατά περίπου 10 χρόνια και για τα δύο φύλα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο ηλικίας 20 ετών που πάσχει από HIV και ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία μετά το 2008, θα μπορούσε να ζήσει έως και 78 χρόνια, δηλαδή, σχεδόν το ίδιο με τον μέσο πληθυσμό.

    Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτές οι δραματικές αλλαγές μπορούν να αποδοθούν στα λιγότερο τοξικά φάρμακα και την καλύτερη διαχείριση της νόσου, σημειώνοντας παράλληλα ότι το αυξημένο προσδόκιμο ζωής θα μπορούσε να εμπνεύσει τα άτομα με HIV να λάβουν και άλλα μέτρα για να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία (π.χ. διακοπή του καπνίσματος).

    Η γήρανση με τον ιό

    Τα καλύτερα φάρμακα και θεραπείες έχουν χαρίσει χρόνια στα άτομα με HIV, ωστόσο η γήρανση με τον ιό συνεχίζει να είναι γεμάτη δυσκολίες. Η μακροβιότητα είναι φυσικά μια ευχάριστη είδηση, αλλά το να γερνά κανείς με τον ιό είναι κάτι πολύ πιο περίπλοκο.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή είναι η πρώτη γενιά ανθρώπων που έχουν επιζήσει από την “επιδημία του AIDS”, οπότε και οι ίδιοι μαθαίνουν στην πορεία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για τα άτομα με HIV που είναι νεαρά, με άμεση πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία (όσοι αναμένεται να ζήσουν για 78) τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Όμως, ο σημερινός πληθυσμός ανθρώπων με HIV που εισέρχονται πλέον στη μεσαία ή τρίτη ηλικία, πιθανότατα θα αντιμετωπίσει πλήθος σωματικών και ψυχολογικών επιπλοκών.

    Για τα άτομα με HIV, όλα τα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας – οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, τα γνωστικά προβλήματα, ο καρκίνος και τα μεταβολικά νοσήματα- είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν.

    Όπως επισημαίνουν ειδικοί, ωστόσο, αυτή είναι ίσως η μόνη γενιά με HIV που θα έχει αυξημένες  ειδικές ανάγκες σε σχέση με τη γήρανση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: HIV/AIDS: Κι όμως είναι ακόμα εδώ – Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς κόλλησα την κοπέλα μου AIDS άθελά μου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σεξ: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε για να είστε ασφαλείς



    ΣΧΟΛΙΑ