• ΥΓΕΙΑ

    «Εμβόλιο» κατά της καρδιακής νόσου δοκιμάζεται σε ανθρώπους


    Ένα «εμβόλιο», το οποίο προστατεύει από την εμφάνιση καρδιακής νόσου, έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες. Το νέο αυτό «εργαλείο» έχει ήδη δοκιμαστεί επιτυχώς στο εργαστήριο, ενώ από το 2015 διεξάγεται κλινική δοκιμή Φάσης Ι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παρατηρούνται τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

    Στόχος του είναι, μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, να μπλοκάρει την κακή χοληστερόλη (LDL), η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Όπως εξηγούν οι ερευνητές σε άρθρο τους στην επιθεώρηση European Heart Journal, ουσιαστικά πρόκειται για θεραπεία, της οποίας ο μηχανισμός είναι παρόμοιος με αυτόν των εμβολίων και «διδάσκει» το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμά ένα ένζυμο που μπλοκάρει τη φυσική εκκαθάριση της LDL από το αίμα.

    Το εν λόγω ένζυμο είναι το PCSK9 (Proprotein convertase subtilisin / Kexin type 9) και το εμβόλιο που συνδέεται άμεσα με τη μείωση του είναι γνωστό ως AT04A. Υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες θεραπείες που στοχεύουν το PCSK9 με αντισώματα, αλλά αυτά συνήθως χορηγούνται στους ασθενείς- αντί να τα παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός- με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.

    Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία

    Σε εργαστηριακό πείραμα, ποντίκια τροποποιήθηκαν γενετικά και έλαβαν διατροφή δυτικού τύπου, ώστε να προκληθεί υψηλή χοληστερόλη και αθηροσκλήρωση (δημιουργία πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα του αρτηριακού δικτύου). Η θεραπεία ΑΤ04Α μείωσε τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στα εμβολιασμένα ποντίκια κατά 53%, η βλάβη της αθηροσκλήρωσης μειώθηκε κατά 64 % και οι βιολογικοί δείκτες της φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων μειώθηκαν κατά 21-28 %,  σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα.

    «Η μείωση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης συσχετίστηκε σημαντικά με την συγκέντρωση αντισωμάτων, αποδεικνύοντας ότι τα αντισώματα προκάλεσαν τη μείωση της χοληστερόλης και ότι είναι, επίσης, τελικά υπεύθυνα για τη μείωση της ανάπτυξης της αθηροσκλήρωσης», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Dr Günther Staffler, προϊστάμενος Τεχνολογίας στην AFFiRis, την εταιρία η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο. «Καθώς οι συγκεντρώσεις αντισωμάτων παρέμειναν υψηλές στο τέλος της μελέτης, μπορεί να υποτεθεί ότι θα συνεχίσουν να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης για ορισμένο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί σε προηγούμενες μελέτες».

    Εάν το εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροχρόνιες αποτελεσματικές θεραπείες, που χρειάζονται μόνο ετήσιες ενισχυτικές δόσεις για να παραμείνουν σε πλήρη ισχύ.

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο τρόπος χορήγησης του AT04A είναι παρόμοιος με αυτόν ενός εμβολίου. Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ ενός συμβατικού εμβολίου και της συγκεκριμένης προσέγγισης είναι το γεγονός ότι το εμβόλιο προκαλεί αντισώματα ειδικά για τις βακτηριακές ή ιικές πρωτεΐνες που είναι ξένες στο σώμα  (παθογόνα),  ενώ το AT04A επάγει αντισώματα έναντι μιας πρωτεΐνης στόχου που παράγεται από τον οργανισμό (ενδογενής πρωτεΐνη). «Αυτή είναι μια ανοσοθεραπευτική προσέγγιση και όχι μια προσέγγιση εμβολιασμού», αναφέρουν.

    Επί του παρόντος εξετάζεται η ασφάλεια του AT04A σε 72 ανθρώπους και αυτή η δοκιμή φάσης Ι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Πώς επιδρούν οι αυξομειώσεις του βάρους στην υγεία της καρδιάς

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για τη δυσλιπιδαιμία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ηπατίτιδα C: Διευρύνεται η πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες



    ΣΧΟΛΙΑ