ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Τι μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο γυναίκες κι άνδρες

  • NewsRoom


Παρόλο που δεν είναι θανατηφόρα ασθένεια, η οστεοπόρωση μπορεί να οδηγήσει έμμεσα στο θάνατο. Κι ενώ θεωρείται «γυναικεία» πάθηση μπορεί να προσβάλλει και τους άνδρες, αν και σε μικρότερο ποσοστό. 

Η Οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα. Σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκοσμίως ένα οστεοπορωτικό κάταγμα, με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο. Η πάθηση αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί μείωση της αντοχής τους, με αποτέλεσμα ένα γλίστρημα  στο έδαφος, ένα σήκωμα βάρους ή ακόμα και μία απότομη κίνηση, να προκαλούν κατάγματα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή και σε θάνατο. Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο κάταγμα στο ισχίο, με την θνητότητα μέσα στα 2 επόμενα  χρόνια  να αγγίζει το 30%.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την πάθηση. Δυστυχώς, όμως, η πλειονότητα των ατόμων ούτε γνωρίζουν ότι πάσχουν, ούτε λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση. Μόνο 10% των ασθενών που έχουν υποστεί ήδη ένα κάταγμα – σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ένα επόμενο – λαμβάνει αγωγή για οστεοπόρωση, ενώ  στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου για κάταγμα δεν λαμβάνουν θεραπεία .

 Τα συμπτώματα

Η οστεοπόρωση είναι γνωστή ως «η σιωπηλή επιδημία», επειδή τα συμπτώματά της δεν είναι ορατά (σπάνια μπορεί να προκληθεί ελαφρά ραχιαλγία) και οι ασθενείς δεν αισθάνονται άρρωστοι, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνουν ότι πάσχουν από την ασθένεια. Για την ακρίβεια, στις περισσότερες γυναίκες  η οστεοπόρωση διαγιγνώσκεται μετά από  κάταγμα, καθώς αυτό είναι συνήθως το πρώτο «σύμπτωμα» της ασθένειας.

Η διάγνωση

Επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν συμπτώματα είναι επιτακτική η ανάγκη, οι γυναίκες άνω των 50 και οι άντρες άνω των 70 ετών (τα άτομα που έχουν προδιαθεσιακούς παράγοντες νωρίτερα), να υποβάλλονται στις ειδικές εξετάσεις.

Η βασική εξέταση για την διάγνωση της οστεοπόρωσης είναι η μέτρηση οστικής πυκνότητας, (ποσότητα των γραμμαρίων ασβεστίου και των άλλων ανόργανων συστατικών που περιέχουν τα οστά).  Προς το παρόν αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να προβλεφθεί ο κίνδυνος ενός μελλοντικού κατάγματος. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί ακόμα σκελετικοί και μη σκελετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση της πιθανότητας κατάγματος.

«Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου»

Με σκοπό την υψηλού επιπέδου επιστημονική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιατρών διάφορων ειδικοτήτων, πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα των οστών και με συμμετοχή δύο συγγενών επιστημονικών εταιρειών, του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, θα διεξαχθεί το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (E.E.M.M.O), στη Ρόδο, στις 20 – 22 Οκτωβρίου 2017

Η διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει φέτος χρονικά  με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), που διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation – IOF) σε περισσότερες από 90 χώρες.  Ο εορτασμός κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου σε ατομικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την σημασία της  έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Το κύριο σύνθημα της καμπάνιας της Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης για το 2017 είναι «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» (love your bones, protect your future).

Ενημερωτική εκδήλωση

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (E.E.M.M.O), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» – το επίσημα από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό, με κύριο στόχο την ενημέρωση στα θέματα σκελετικής υγείας, με τεράστιο κοινωνικό έργο και διεθνείς διακρίσεις – διοργανώνουν  ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου με θέμα:

«Μην αφήσεις την Οστεοπόρωση  να θρυμματίσει το μέλλον σου. Ενημερώσου-Πρόλαβε»

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έμφραγμα του μυοκαρδίου: Οι δύο πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε
 
 
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Πρόληψη μέσω αντιμετώπισης
 
 
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 6 ασθένειες που αλλάζουν την προσωπικότητα


ΣΧΟΛΙΑ