• ΥΓΕΙΑ

    Nέο, πολλά υποσχόμενο, φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

    • Έφη Τσιβίκα


    Μια νέα θεραπευτική επιλογή βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη διάθεση γιατρών και ασθενών για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας,  μιας κατάστασης η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «νόσος» και αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως.

    Το νέο φάρμακο Saxenda® (λιραγλουτίδη 3.0 mg), το οποίο κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας, μιμείται τη δράση μιας ορμόνης που παράγει φυσικά ο οργανισμός, η οποία ρυθμίζει την όρεξη και είναι γνωστή ως γλυκαγονόμορφο-πεπτίδιο (GLP-1). Με την ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την όρεξη, το φάρμακο περιορίζει το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα τη χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και τελικά την απώλεια βάρους αλλά και τη μακροχρόνια διατήρησή του.

    Το Saxenda® χορηγείται υποδόρια (πένα) μία φορά την ημέρα από τον ίδιο τον ασθενή. Το πρώτο πλάνο θεραπείας διαρκεί για 16 εβδομάδες, με στόχο να επιτευχθεί απώλεια τουλάχιστον του 4% του σωματικού βάρους. Αν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί το φάρμακο συστήνεται να διακόπτεται, διαφορετικά συνεχίζεται η λήψη του τουλάχιστον μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό βάρος.

    Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος, η οποία επηρεάζεται από μια ποικιλία παραγόντων, όπως: γενετικοί (π.χ. γονίδια που επηρεάζουν τον μεταβολισμό), φυσιολογικοί, περιβαλλοντικοί (π.χ. κοινωνικές διατροφικές συνήθειες), ψυχολογικοί καθώς και από τον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και άσκηση).

    Πολλά άτομα με τη νόσο αγνοούν τη βαρύτητα του βαθμού παχυσαρκίας από την οποία πάσχουν και τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Η παχυσαρκία αποτελεί την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, λόγω των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας.

    Μια διαρκής απώλεια βάρους της τάξεως του 5-10% στα παχύσαρκα άτομα μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος και αρτηριακής πίεσης, μειωμένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, βελτίωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, του λιπιδαιμικού προφίλ και της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία.

    Δεν υπάρχουν θαυματουργά φάρμακα

    Η λιραγλουτίδη 3.0 mg, δεν είναι ένα «θαυματουργό» φάρμακο που ως δια μαγείας επιτυγχάνει το επιθυμητό βάρος (όπως και κανένα άλλο φάρμακο).

    Οι παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, θα πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας απώλειας βάρους, ωστόσο τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα δυσκολεύονται να επιτύχουν και να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος.

    Επιστημονικές εταιρείες, συνιστούν τις παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η δίαιτα και η άσκηση, ως θεραπεία πρώτης γραμμής για τα άτομα με παχυσαρκία.

    Στις επιλογές θεραπείας δεύτερης γραμμής περιλαμβάνεται η φαρμακοθεραπεία και η βαριατρική χειρουργική επέμβαση, ανάλογα με τη βαρύτητα των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και την επίπτωσή τους στην υγεία.

    Το νέο φάρμακο έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη και στην Αμερική και χορηγείται ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε συνδυασμό με αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30 kg/m2 (παχύσαρκοι), ή σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥27 kg/m² έως <30 kg/m² (υπέρβαρος) που εμφανίζουν τουλάχιστον μία πάθηση σχετιζόμενη με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.

    Ασφάλεια

    Η πιο κοινή ανεπιθύμητη ενέργεια του φαρμάκου κατά την έναρξη της θεραπείας είναι η ναυτία, η οποία ωστόσο υποχωρεί σταδιακά. Άλλες κοινές πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, η κεφαλαλγία, ο έμετος, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), η μειωμένη όρεξη, οι στομαχικές διαταραχές, η κούραση, η ζάλη, ο πόνος στο στομάχι και οι διαταραχές στα επίπεδα λιπάσης.

    Η δραστική ουσία λιραγλουτίδη είναι ένα «δοκιμασμένο» φάρμακο, καθώς κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το 2009 και στην Αμερική από το 2010, για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

    Το Saxenda® είναι συνταγογραφούμενο και προς το παρόν δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κόστος της μηνιαίας θεραπείας ανέρχεται στα 345 ευρώ.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Η τροφή που “κάνει πέρα” τη νόσο και τις επιπλοκές της (επιστημονική μελέτη)
      
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου σε γυναίκες με συγκεκριμένο σωματότυπο
     
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς επιδρούν οι αυξομειώσεις του βάρους στην υγεία της καρδιάς



    ΣΧΟΛΙΑ