• ΥΓΕΙΑ

    Νέα στοιχεία για την ψυχολογική στήριξη των καρκινοπαθών


    Ο διαλογισμός, η χαλάρωση και η ψυχολογική συμβουλευτική καθίστανται σημαντικά εργαλεία στη φροντίδα ατόμων με καρκίνο, σύμφωνα με πολλαπλές κλινικές δοκιμές που δημοσιεύθηκαν στο μεγαλύτερο συνέδριο στον κόσμο για τον καρκίνο.

    Τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), αποτελούν μέρος μιας νέας προτροπής από τους ογκολόγους για την εστίαση όχι μόνο στη νέκρωση των όγκων αλλά και στην ενίσχυση του ηθικού και της ψυχικής υγείας των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το σοκ της διάγνωσης της νόσου.

    Για πολλούς ανθρώπους που επιβιώνουν από μια μάχη με τον καρκίνο, ο φόβος της υποτροπής μπορεί, επίσης, να είναι εξουθενωτικός και να επηρεάσει τις εργασιακές και οικογενειακές τους σχέσεις.

    Περίπου το 50% όλων των επιζώντων από καρκίνο και το 70% των επιζώντων νεαρών γυναικών από καρκίνο του μαστού αναφέρουν μέτριο έως υψηλό φόβο υποτροπής, σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Jane Beith, ογκολόγο στο Πανεπιστήμιο του Sydney.

    Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια παρέμβαση που ονομάζεται «Νίκησε το φόβο (Conquer Fear)», κατά την οποία εκπαιδευμένοι θεραπευτές πραγματοποίησαν  5 συνεδρίες, 60-90 λεπτών, με 222 ασθενείς, σε διάστημα 10 εβδομάδων.

    Στις συναντήσεις αυτές επεξεργάστηκαν θέματα όπως η αποδοχή της αβεβαιότητας και οι στρατηγικές για τον έλεγχο των ανησυχιών, καθώς και για το πώς θα επικεντρωθούν οι καρκινοπαθείς σε στόχους ζωής. Οι διατάσεις και ο διαλογισμός ήταν, επίσης, μέρος της θεραπείας.

    «Η μείωση του φόβου επανεμφάνισης του καρκίνου στην ομάδα ψυχολογικής παρέμβασης ήταν αρκετά μεγάλη για να βελτιώσει την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των επιζώντων », δήλωσε η Beith.

    Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο 42 ερωτήσεων (FCRI), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο φόβος για τον καρκίνο μειώθηκε σημαντικά σε όσους έκαναν θεραπεία – κατά μέσο όρο 18 μονάδες στην ομάδα παρέμβασης, σε σύγκριση με 7,6 βαθμούς στην ομάδα ελέγχου που δεν έλαβε την ίδια φροντίδα.

    Ψυχοθεραπεία (talk therapy)

    Μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά, έδειξε ότι οι σύντομες συνεδρίες ψυχοθεραπείας θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τους ανθρώπους με προχωρημένο καρκίνο.

    Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή συμμετείχαν 305 ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου, προκειμένου να μελετηθεί μια παρέμβαση που ονομάζεται «Διαχείριση του Καρκίνου και Ζωή με Νόημα (CALM)».

    «Μετά από τρεις μήνες, το 52% των ασθενών που έλαβαν CALM είχαν κλινικά σημαντική μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, σε σύγκριση με το 33% των ασθενών που έλαβαν τη συνήθη περίθαλψη», ανέφεραν οι ερευνητές.

    Μερικούς μήνες μετά, οι ασθενείς που είχαν υποβληθεί στη θεραπεία ήταν πιο προετοιμασμένοι για το τέλος της ζωής τους.

    «Αυτή η σύντομη θεραπεία βοηθά τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προχωρημένο καρκίνο και τους αγαπημένους τους, να εστιάζουν σε αυτό που έχει νόημα στη ζωή τους παρά στους περιορισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Gary Rodin, διευθυντής του Τμήματος Υποστηρικτικής Φροντίδας στο Κέντρο Καρκίνου Princess Margaret, στο Τορόντο.

    psychological

    Διαδικτυακή θεραπεία

    Μια τρίτη μελέτη εξέτασε τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου για την παροχή ψυχολογικής βοήθειας σε ασθενείς με καρκίνο που μπορεί να μην είναι σε θέση να την δεχθούν αυτοπροσώπως.

    Η παρέμβαση STREAM, διήρκησε 8 εβδομάδες και προσέφερε διαδικτυακή διαχείριση του στρες σε ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από ογκολόγους και ψυχολόγους.

    Τα εβδομαδιαία θέματα περιλάμβαναν την σωματική αντίδραση στο στρες, τη γνωσιακή μείωση του στρες, τα συναισθήματα και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

    Συνολικά 129 ασθενείς με καρκίνο, κυρίως γυναίκες με καρκίνο του μαστού, τυχαιοποιήθηκαν είτε για να λάβουν γραπτές και ακουστικές πληροφορίες και στη συνέχεια να ολοκληρώσουν ασκήσεις και ερωτηματολόγια, είτε να συμμετάσχουν σε ομάδα ελέγχου που δεν πέρασε από το πρόγραμμα.

    Εκείνοι που ολοκλήρωσαν το STREAM ανέφεραν μεγαλύτερη βελτίωση στην ποιότητα ζωής απ ‘ό, τι οι ασθενείς στην ομάδα ελέγχου και λιγότερη δυσφορία από πριν.

    Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στο άγχος ή την κατάθλιψη μεταξύ των δύο ομάδων.

    «Νομίζω ότι η ηλεκτρονική ψυχολογική υποστήριξη θα είναι πολύ πιο σημαντική τα επόμενα χρόνια, καθώς η ψηφιακή γενιά φτάνει στην ηλικία που παρουσιάζει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Γι’ αυτούς, θα είναι φυσικό να χρησιμοποιούν τέτοια ηλεκτρονικά εργαλεία και να επικοινωνούν χωρίς αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Viviane Hess, ογκολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βασιλείας, στην Ελβετία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα

     
     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: Εγκρίθηκε η 1η θεραπεία που δεν βασίζεται στην αρχική θέση του όγκου

     



    ΣΧΟΛΙΑ