• ΥΓΕΙΑ

    12 ενδείξεις ότι έχουν «τρελαθεί» οι ορμόνες σας


     

    Οι ορμόνες είναι χημικοί «αγγελιοφόροι» που επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των κυττάρων και των οργάνων. Όταν η ισορροπία τους στον οργανισμό διαταράσσεται, προκαλούνται αλλαγές, οι οποίες συχνά δεν λαμβάνουν την δέουσα σημασία.

    Είναι φυσιολογικό τα επίπεδα των ορμονών στον οργανισμό να διαταράσσονται σε ορισμένες χρονικές περιόδους της ζωής των γυναικών, όπως πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου ή στην εγκυμοσύνη ή κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα και προβλήματα υγείας μπορούν, επίσης, να τις επηρεάσουν.

    Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σώμα προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά εμφανίζοντας ορισμένα σημεία και συμπτώματα.

    1. Διαταραχές περιόδου

    Στις περισσότερες γυναίκες, η περίοδος «έρχεται» κάθε 21 έως 35 ημέρες. Όταν οι ημερομηνίες αυτές δεν είναι σταθερές ή υπάρχουν μήνες κατά τους οποίους δεν έρχεται καθόλου, ενδέχεται να υπάρχει κάποια διαταραχή στις ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη). Σε περίπτωση που η γυναίκα βρίσκεται κοντά στην ηλικία των 40 ετών ή στις αρχές της δεκαετίας του ’50, η διαταραχή αυτή μπορεί να οφείλεται στην περιεμμηνόπαυση, την κατάσταση δηλαδή που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, οι ακανόνιστες περίοδοι μπορεί να αποτελούν και σύμπτωμα προβλημάτων υγείας,  όπως για παράδειγμα το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

    2. Προβλήματα ύπνου

    Η ανεπάρκεια και η κακή ποιότητα ύπνου ενδέχεται, επίσης, να οφείλονται στις ορμόνες. Εάν τα επίπεδα της προγεστερόνης είναι χαμηλότερα από το σύνηθες, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα ύπνου. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε περίπτωση που είναι χαμηλά τα επίπεδα οιστρογόνου,  λόγω των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων που προκαλούν.

    3. Χρόνια ακμή

    Μία έξαρση της ακμής πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι φυσιολογική. Ωστόσο,  η ακμή που επιμένει μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ορμονικών διαταραχών. Τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων («αρσενικές» ορμόνες που έχουν και οι άνδρες και οι γυναίκες) μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων. Τα ανδρογόνα επηρεάζουν, επίσης, τα κύτταρα του δέρματος μέσα και γύρω από τα θυλάκια των τριχών. Και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να φράξουν τους πόρους του δέρματος και να προκαλέσουν ακμή.

    woman-trying-to-remember

    4. Προβλήματα μνήμης

    Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο οι ορμόνες επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι οι αλλαγές στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη μπορούν προκαλέσουν δυσκολίες στη μνήμη. Ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι τα οιστρογόνα επηρεάζουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές. Τα προβλήματα προσοχής και μνήμης είναι ιδιαίτερα κοινά κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, ενδέχεται επίσης να είναι συμπτώματα άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με ορμόνες, όπως η νόσος του θυρεοειδούς.

    5. Πεπτικά προβλήματα

    Το έντερο είναι επενδεδυμένο με μικροσκοπικά κύτταρα που ονομάζονται υποδοχείς και αποκρίνονται στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη. Όταν τα επίπεδα αυτών των ορμονών είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα από το σύνηθες, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές κατά την πέψη των τροφών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίον η διάρροια, ο πόνος στο στομάχι, το φούσκωμα και η ναυτία συχνά εμφανίζονται ή επιδεινώνονται πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν τα πεπτικά προβλήματα συνδυάζονται με καταστάσεις όπως η ακμή και η κόπωση, τότε είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται οι ορμόνες.

    6. Παρατεταμένη κόπωση

    Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα των διαταραχών των ορμονών. Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης, προκαλούν εξάντληση. Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν ο θυρεοειδής λειτουργεί σωστά ή όχι.

    7. Διακυμάνσεις της διάθεσης και κατάθλιψη

    Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι απότομες μειώσεις των ορμονών ή οι γρήγορες αλλαγές στα επίπεδα τους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση,  προκαλώντας ακεφιά ή καταθλιπτικά επεισόδια. Το οιστρογόνο επηρεάζει, επίσης, βασικές χημικές ουσίες του εγκεφάλου, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη. Ωστόσο, και άλλες ορμόνες, που «ταξιδεύουν» στα ίδια μονοπάτια με τουςνευροδιαβιβαστές, παίζουν επίσης ρόλο στο πώς αισθάνεστε.

    OMG Scale

    8. Όρεξη και αύξηση βάρους

    Η ακεφιά και η ευερεθιστότητα, καταστάσεις που σε κάποιες περιπτώσεις οφείλονται στη μεγάλη πτώση των οιστρογόνων, συχνά αυξάνουν την επιθυμία για φαγητό. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους. Η «βουτιά» των οιστρογόνων μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τα επίπεδα της λεπτίνης, μιας ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και της πρόσληψης τροφής.

    9. Πονοκέφαλος

    Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές αλλά τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων είναι μία από αυτές. Γι’ αυτό και ο πονοκέφαλος εμφανίζεται συχνά αμέσως πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου, όταν τα οιστρογόνα μειώνονται. Οι τακτικοί πονοκέφαλοι ή αυτοί που συχνά εκτείνονται γύρω από την ίδια χρονική περίοδο κάθε μήνα μπορεί να είναι ένδειξη ότι τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης μεταβάλλονται.

    10. Κολπική ξηρότητα

    Αν εμφανίζεται περιστασιακά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αν παρατηρήσετε ότι ο κόλπος σας είναι συχνά ξηρός ή ερεθισμένος, ίσως να ευθύνονται τα χαμηλά επίπεδα  οιστρογόνου. Η ορμόνη αυτή βοηθά τον κολπικό ιστό να παραμένει υγρός και χαλαρός. Εάν τα επίπεδά της πέσουν, μειώνονται τα κολπικά υγρά και προκαλείται ξηρότητα στην περιοχή.

    11. Απώλεια της λίμπιντο

    Αν και είναι γνωστή ως «ανδρική» ορμόνη, η τεστοστερόνη παράγεται και στο γυναικείο οργανισμό, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Εάν τα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι χαμηλότερα από το κανονικό, συχνά οδηγούν στη μείωση του ενδιαφέροντος και της επιθυμίας για σεξ.

    12. Αλλαγές στο μαστό

    Μια πτώση στα επίπεδα του οιστρογόνου μπορεί να κάνει τον ιστό του μαστού λιγότερο πυκνό. Αντίθετα, μια αύξηση της ορμόνης μπορεί να πυκνώσει τον ιστό του μαστού, προκαλώντας ακόμη και εξογκώματα ή κύστεις. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο μαστό σας, ακόμα και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σημάδια που δείχνουν ότι ο θυρεοειδής σας δεν λειτουργεί σωστά       

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αν αισθάνεστε συνεχή κούραση, προσέξτε αυτές τις 10 πιθανές παθήσεις

      

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι διατροφικές ελλείψεις που «κλέβουν» την ενέργειά σας

     



    ΣΧΟΛΙΑ