ΥΓΕΙΑ

Παιδιά-κατοικίδια: Συμβουλές για μια ευχάριστη συμβίωση

  • NewsRoom
κατοικίδια


Όλοι γνωρίζουμε πως τα κατοικίδια είναι οι καλύτεροι φίλοι των παιδιών. Μπορούν να παίζουν με τις ώρες, να κάνουν βόλτες, να μην αισθάνονται μοναξιά και να εκτονώνουν με τον τρόπο αυτόν όλη τη ενέργεια τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως σχεδόν πάντα τα συναισθήματα που δημιουργούνται απο μια τέτοια σχέση είναι αμοιβαία.

Τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά, τα κατοικίδια αποτελούν έναν πιστό και καλό σύντροφο και φίλο, χάρη στον οποίο αισθάνεσαι ασφαλής.

kidspets8

Η σχέση λοιπόν που αναπτύσσεται ανάμεσα στο κατοικίδια και το άτομο, είναι ιδιαιτέρως θαυμαστή.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που υποστηρίζουν, πως τα οφέλη για την ψυχική υγεία των παιδιών μέσω της συναναστροφής με κάποιο ζωάκι, είναι πολλαπλά. Η υπευθυνότητα, η εξοικείωση με τη φύση, η δέσμευση, η φροντίδα, η πειθαρχία καθώς και πολλά άλλα είναι χαρακτηριστικά που ενισχύονται ή και δημιουργούνται με την ύπαρξη ενός ζώου στη ζωή ενός παιδιού.

Η απόφαση όμως να πάρεις ένα κατοικίδιο, κυρίως όταν έχεις μικρά παιδιά μέσα στο σπίτι, πρέπει να συνοδεύεται και από κάποιους κανόνες, ούτως ώστε να αποφευχθούν τα προβλήματα.

kidspets2

Τι θα πρέπει να τους πείτε από την αρχή;

  • Δεν ενοχλούμε ποτέ ένα τετράποδο την ώρα που κοιμάται ή τρώει την τροφή του, γιατί υπάρχει περίπτωση να ενοχληθεί.
  • Προτιμάμε να προσεγγίζουμε το ζώο από το πλάι και δεν ανεβαίνουμε επάνω του.
  • Δεν χτυπάμε το ζώο και δεν το τρομάζουμε, γιατί αυτό δεν είναι τρόπος να το διασκεδάσουμε. Αντιθέτως, μπορεί να φοβηθεί και να εξαγριωθεί, στην προσπάθεια του να αμυνθεί.
  • Σεβόμαστε την ανάγκη του ζώου να έχει το δικό του, προσωπικό χώρο.
  • Δεν ταΐζουμε και δεν χαϊδεύουμε τον τετράποδο φίλο κάποιου αγνώστου αν πρώτα δεν τον ρωτήσουμε και δεν επιβεβαιωθούμε, πως βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Ο ιδιοκτήτης γνωρίζει πάντοτε τις παραξενιές που μπορεί να έχει το κατοικίδιο του.
  • Δεν ταΐζουμε το σκύλο από το πιάτο ή το πιρούνι μας.
  • Πλένουμε πάντοτε τα χέρια μας, αφού αγγίξουμε το κατοικίδιο.

  παιδιά-κατοικίδια

Κείμενο: Ιωάννα Κατσίμπα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καρκίνος μαστού: Επικίνδυνη η “αλληλεπίδραση” καπνίσματος – ακτινοθεραπείας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναίκα γέννησε (φυσιολογικά) μωρό 5 κιλών στο σπίτι – Φωτογραφίες απο την γέννα


ΣΧΟΛΙΑ