• ΥΓΕΙΑ

    Διχάζει η πρόταση της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


    Στα «χαρακώματα» βρίσκονται οι γιατροί με τους νοσηλευτές και τους φαρμακοποιούς, με αφορμή το προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από την Τρίτη, 11 Απριλίου, μέχρι την Δευτέρα, 24 Απριλίου.

    Οι γιατροί κάνουν λόγο για ένα πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει το ιατρικό σώμα, υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς.

    “Αιχμή του δόρατος” αποτελούν οι διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) χαρακτηρίζει απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη μια τέτοια εκδοχή, υπογραμμίζοντας ότι “την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς“.

    Αντίθετη γνώμη έχουν, ωστόσο, οι νοσηλευτές, με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (Πα.Σ.Ο.Νο.Π) να κάνει λόγο για διαχρονικές ιατρικές συντεχνίες  που υπονομεύουν την επιστημονικότητα του επαγγελματία νοσηλευτή, μαίας/μαιευτή, επισκέπτη υγείας στη πρωτοβάθμια φροντίδα και στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, τονίζοντας παράλληλα ότι οι αντιδράσεις των γιατρών δεν βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η στάση των φαρμακοποιών με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) να  επισημαίνει ότι η ενσωμάτωση των φαρμακείων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη συμβάλλει στην εξοικονόμηση σημαντικής δαπάνης για την πολιτεία και συντελεί στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και των άλλων δομών περίθαλψης με προφανή τα θετικά αποτελέσματα.

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση του οικογενειακού γιατρού στο επίκεντρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος θα παραπέμπει τους ασθενείς στον ειδικό γιατρό.  Στην πρόταση, έτσι όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις, αντιτίθενται οι γιατροί, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ) να μιλά για ένα δοκιμασμένο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αποτυχημένο μοντέλο, το οποίο μάλιστα έρχεται τη στιγμή που οι χώρες αυτές ζητούν ειδικούς γιατρούς και οι Έλληνες εξειδικευμένοι γιατροί γίνονται ανάρπαστοι.

    Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πρέπει να αποσυρθεί από την ηλεκτρονική διαβούλευση,  να τύχει επεξεργασίας και ευρείας διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς (Π.Ι.Σ., ΚΕΣΥ, κ.λπ.) και με τους φορείς που θα κριθούν να το υλοποιήσουν, προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Δημοσίων Νοσοκομείων και στην αξιοποίηση των εξαιρετικών επιστημόνων που διαθέτει η χώρα μας, ιδιαίτερα εξειδικευμένων και νέων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια μεταναστεύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

    Το θέμα της ανάπτυξης της ΠΦΥ θα απασχολήσει τη συνδιάσκεψη των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. στις 22 Απριλίου 2017. Οι εκπρόσωποι των ιατρών όλης της χώρας θα καταλήξουν σε μία πρόταση για την ανάπτυξη της ΠΦΥ, την οποία θα παραδώσουν  στο Υπουργείο Υγείας, τα Κόμματα και τους Φορείς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΠΦΥ: Φεύγει το ΠΕΔΥ έρχεται ο οικογενειακός γιατρός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεκτή με 187 «ναι» η πρόταση της κυβέρνησης για εξεταστική για την Υγεία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένας διασώστης του ΕΚΑΒ εξηγεί πώς χάνονται ζωές για το… τίποτα – Ποια είναι η ευθύνη των πολιτών

     



    ΣΧΟΛΙΑ