• ΥΓΕΙΑ

    Νέο «πλαφόν» στη συνταγοράφηση –Αντιδράσεις από τους γιατρούς

    • Έφη Τσιβίκα
    γιατρός


    Νέους περιορισμούς στη συνταγογράφηση φαρμακευτικών ουσιών θέτει το υπουργείο Υγείας, προκαλώντας την αντίδραση του ιατρικού κόσμου.

    Με υπουργική απόφαση, η οποία έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με την υπογραφή του αναπληρωτή Υπουργού, Παύλου Πολάκη (ΦΕΚ), καθορίζεται το ανώτατο όριο  στη φαρμακευτική δαπάνη μειωμένο κατά 20% – κατά μέσο όρο- για κάθε ιατρική ειδικότητα, ανά ασφαλισμένο, ανά  μήνα και νομό.

    Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι το νέο «πλαφόν» θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, δυσχεραίνοντας  περαιτέρω, την πρόσβασή τους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή.

    Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και «αντιεπιστημονική και αυθαίρετη προσέγγιση», που χρησιμοποιεί γεωγραφικά και οικονομικά κριτήρια και δε λαμβάνει υπόψη τα επιστημονικά κριτήρια της ορθής συνταγογράφησης και την ασφάλεια του ασθενή.

    Όπως υποστηρίζει, η νέα μείωση των ορίων συνταγογράφησης θα δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς, οι οποίοι θα εξαναγκαστούν να αλλάξουν αγωγή ή θα πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα που έχουν ανάγκη.

    Την αντίθεσή του έχει ήδη εκφράσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου (ΙΣΗ), τονίζοντας ότι ο νέος περιορισμός, ως συνέχεια του προηγούμενου,  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κοινή λογική και ομολογεί εμφατικά την αποτυχία εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης, την αδυναμία σχεδιασμού, την έλλειψη προγραμματισμού και την απουσία στόχου.

    Σύμφωνα με τον ΙΣΗ, απαιτείται άμεση εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών σε όλες τις παθήσεις, εισαγωγή της θεραπείας μηνός και του ημερήσιου κόστους θεραπείας ανά σκεύασμα και εμβαλάγιο, και καθιέρωση κινήτρων για τις τρίμηνες συνταγές στοχευμένα στις χρόνιες παθήσεις.

    Ο ΙΣΑ, από την πλευρά του, ζητά η  συνταγογράφηση μέσω θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων να  εξαιρεθεί από τα όρια συνταγογράφησης, καθώς βρίσκεται μέσα στα πλαίσια που θέτει η ίδια η πολιτεία.

    Από την πρώτη στιγμή ο ΙΣΑ προσέφυγε  κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που έθεσε το μέτρο του “πλαφόν” στη συνταγογράφηση και προειδοποιεί ότι θα  πράξει και σε αυτή την περίπτωση τα δέοντα, προκειμένου να προασπίσει τη Δημόσια Υγεία.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελαφρύνσεις για τους ασφαλισμένους προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οιωνός για σοβαρή ασθένεια η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα κρούσματα

     



    ΣΧΟΛΙΑ