• ΥΓΕΙΑ

    Νέα, ανατρεπτική μελέτη για τη σχέση παχυσαρκίας – θνησιμότητας


    Νέα στοιχεία για την θνησιμότητα που σχετίζεται με την παχυσαρκία φέρνει στο φως ανατρεπτική μελέτη. Ερευνητές της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Γιόρκ διαπίστωσαν ότι ασθενείς με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία, αλλά χωρίς άλλους μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, δεν έχουν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται η παχυσαρκία και η υγεία, γενικότερα.

    «Τα συμπεράσματά μας έρχονται σε αντίθεση με το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιογραφίας και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες έχουν ορίσει την μεταβολικά υγιή παχυσαρκία ως έχουσα μέχρι έναν παράγοντα μεταβολικού κινδύνου. Αυτό είναι σαφώς προβληματικό, καθώς η υπέρταση, για παράδειγμα, από μόνη της αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, αλλά η προηγούμενη βιβλιογραφία θα είχε ονομάσει τους ασθενείς με παχυσαρκία και υπέρταση” υγιείς “.Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που οι περισσότερες μελέτες αναφέρουν ότι η “υγιής” παχυσαρκία εξακολουθεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας», λέει η Jennifer Kuk, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Κινησιολογίας και Επιστήμης Υγείας, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

    Η μελέτη παρακολούθησε 54.089 άνδρες και γυναίκες από πέντε κλινικές μελέτες,  οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν ως έχοντες μόνο παχυσαρκία ή μόνο αυξημένη γλυκόζη, υπέρταση ή υπερλιπιδαιμία ή σε συνδυασμό με παχυσαρκία ή με άλλο μεταβολικό παράγοντα. Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των ανθρώπων που πέθαναν σε κάθε ομάδα, σε σύγκριση με φυσιολογικό πληθυσμό χωρίς μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε αντίθεση με τη δυσλιπιδαιμία, την υπέρταση ή το διαβήτη, καταστάσεις οι οποίες από μόνες τους σχετίζονται με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας, δεν ισχύει το ίδιο μόνο για την παχυσαρκία.

    Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση του βάρους υποδηλώνουν ότι όποιος έχει ΔΜΣ άνω των 30 kg / m2 θα πρέπει να χάσει βάρος. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν παχυσαρκία, ακόμη και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, δεν θεωρούνται υγιείς . Εντούτοις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1 στους 20 ασθενείς με παχυσαρκία δεν είχε άλλες μεταβολικές διαταραχές (οι υπόλοιποι 19 όμως έχουν).

    «Τα άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία στην πραγματικότητα δεν έχουν αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας. Όπως διαπιστώθηκε στη μελέτη, ένα άτομο με φυσιολογικό βάρος και χωρίς άλλους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου είναι εξίσου πιθανό να πεθάνει με το άτομο με παχυσαρκία και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, με μόνο μεταβολικά υγιή παχυσαρκία που θα καθοδηγηθούν να χάσουν βάρος είναι αμφισβητήσιμο το πόσο όφελος θα λάβουν πραγματικά», εξηγούν οι ερευνητές.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση  Clinical Obesity.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η κατάσταση που μειώνει την διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  «Πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 10 βότανα και μπαχαρικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους



    ΣΧΟΛΙΑ