ΥΓΕΙΑ

«Μπλόκο» Κομισιόν σε AstraZeneca: Δεν αγοράζει τις επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου

  • NewsRoom
AstraZeneca

Το εμβόλιο της AstraZeneca (EPA/JOE GIDDENS / POOL μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ)


Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ασκήσει το διακαίωμά της βάσει συμφωνίας να αγοράσει 100 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19.

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca αναφέρει ότι στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Κομισιόν ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα, κάτι που τελικά δεν θα το πράξει.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως η καταληκτική ημερομηνία για την άσκηση του δικαιώματος έχει περάσει και η ΕΕ δεν σχεδιάζει να το ασκήσει, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση που είχε μεταδώσει χθες το πρακτορείο Reuters.

Η Επιτροπή παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca στο πλαίσιο ενός συμβολαίου για την αγορά 400 εκατομμυρίων δόσεων από τις οποίες τα 100 εκατομμύρια ήταν κατ΄επιλογήν.

Εξάλλου, η Κομισιόν δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά 200 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19.

«Δεν μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε στο στάδιο όπου η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει με τα κράτη μέλη για το αν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμα προαίρεσης. Είναι λίγο πρόωρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου.

Βάσει του συμβολαίου με την J&J, η ΕΕ έχει ήδη παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και έχει δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά άλλων 200 εκατομμυρίων.


ΣΧΟΛΙΑ