• ΥΓΕΙΑ

    Moderna: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του εμβολίου – Παρήγαγε αντισώματα

    • NewsRoom
    εμβόλιο


    Αποτελέσματα από μια πρώιμη μελέτη για την ασφάλεια του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna σε ηλικιωμένους έδειξαν ότι παρήγαγε αντισώματα σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε νεότερους ενήλικες και με παρενέργειες σχεδόν ισοδύναμες με τις υψηλές δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης, ανέφεραν ερευνητές την Τρίτη.

    Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine σύμφωνα με το Reuters, προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους, που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από COVID-19.

    Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά επειδή η ασυλία τείνει να εξασθενεί με την ηλικία, δήλωσε ο Δρ Evan Anderson, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

    Η μελέτη ήταν μια επέκταση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Moderna στη φάση 1, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών. Κατά τη μελέτη, χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου – των 25 μικρογραμμαρίων και των 100 μικρογραμμαρίων- σε 40 ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 ετών και 71 ετών και άνω.

    Σημειώνεται πως η Moderna δοκιμάζει ήδη την υψηλότερη δόση σε μια μεγάλη δοκιμή Φάσης 3, που είναι το τελικό στάδιο πριν ζητήσει την έγκριση για το εμβόλιό της.

    Οι παρενέργειες, που περιελάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση, πόνους στο σώμα, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης, θεωρήθηκαν κυρίως ήπιες έως μέτριες.

    Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι εθελοντές είχαν σοβαρές αντιδράσεις. Ο ένας ανέβασε πυρετό 39 βαθμών, μετά τη λήψη της χαμηλότερης δόσης του εμβολίου και ο άλλος ανέπτυξε κόπωση τόσο σοβαρή που απέτρεψε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητες, δήλωσε ο Δρ. Anderson.

    «Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που πολλοί ηλικιωμένοι βιώνουν με το εμβόλιο υψηλής δόσης κατά της γρίπης», δήλωσε ο Δρ. Anderson. «Μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή να ανεβάζουν πυρετό».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ