• ΥΓΕΙΑ

    Moderna: 34 εκατ. δόσεις του εμβολίου της στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX μέσα στο 2021

    Moderna: Γιατί το Τόκιο ανέστειλε τη 1,63 εκατ. δόσεων εμβολίων

    Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού


    H Moderna θα παράσχει 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 φέτος και η Σουηδία έκανε δωρεά 1 εκατομμυρίου εμβολίων της AstraZeneca στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, μια μικρή ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλει να συγκεντρώσει αποθέματα για να εμβολιάσει τους φτωχότερους ανθρώπους του πλανήτη.

    Η συμφωνία αγοράς που συνάφθηκε με τη Moderna προβλέπει έως και 500 εκατομμύρια δόσεις, όμως η παράδοσή τους θα ξεκινήσει στο τέταρτο τρίμηνο, με 34 εκατομμύρια δόσεις να είναι διαθέσιμες αυτόν τον χρόνο, αναφέρει σήμερα η συμμαχία εμβολιασμών GAVI.

    Ο κύριος όγκος των εμβολίων, 466 εκατομμύρια, θα είναι διαθέσιμος τον επόμενο χρόνο, προστίθεται.

    Η Moderna σημείωσε, σε μια ανακοίνωση, ότι οι δόσεις θα προσφερθούν στη «χαμηλότερη κλιμακωτή τιμολόγηση», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Από την άλλη, η δωρεά της Σουηδίας είναι η δεύτερη από μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη Γαλλία τον περασμένο μήνα, εν μέσω των ανησυχιών για την ολοένα και μεγαλύτερη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων, αφότου οι πλούσιες χώρες συγκέντρωσαν αποθέματα εμβολίων για τους πολίτες τους.

    Η Σουηδία είχε αναστείλει προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από αναφορές για σπάνια, αλλά σοβαρά, περιστατικά δημιουργίας θρόμβων στο αίμα, μεταξύ ανθρώπων που είχαν κάνει το εμβόλιο. Αργότερα, επανέλαβε τη χρήση του εμβολίου, όμως μονάχα για τους ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω.

    Η δωρεά της Σουηδίας στοχεύει να βοηθήσει στην άμεση κάλυψη στις καθυστερήσεις προμήθειας, διασφαλίζοντας ότι ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να χορηγήσουν δεύτερες δόσεις σε υψηλού κινδύνου ομάδες, σύμφωνα με την Gavi.

    Από τα τέλη Φεβρουαρίου, η συμμαχία Gavi έχει αποστείλει 49 εκατομμύρια δόσεις Covid-19 σε 121 χώρες και οικονομίες, κυρίως του εμβολίου της AstraZeneca.

    Το πρόγραμμα COVAX ελπίζει να έχει 2 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες έως το τέλος του 2021, οι μισές εκ των οποίων θα πάνε σε 92 χώρες χαμηλότερου εισοδήματος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ