• ΥΓΕΙΑ

    Μίνα Γκάγκα: Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή – Στο 97% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης

    • NewsRoom

    Μίνα Γκάγκα, αναπλ. υπουργός Υγείας


    «Το ΕΣΥ πιέζεται παρά πολύ αυτή τη στιγμή. Αυτό για τα τμήματα Covid σημαίνει έως και πενταπλάσια εργασία για γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σε αυτά. Οι ασθενείς χρειάζονται οξυγονοθεραπεία και το οξυγόνο στο νοσοκομεία τελειώνει σε μια μέρα, εκεί που υπό φυσιολογικές συνθήκες τελείωνε σε μια εβδομάδα, τόνισε κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπ. Υγείας η αν. υπουργός Μίνα Γκάγκα, η οποία για μια ακόμη φορά έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων και εμβολιασμό από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

    «Είναι θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

    «Δεν χαλαρώνουμε, έχουμε αυτή τη στιγμή τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού που είχαμε ποτέ», είπε και πρόσθεσε: «Τώρα που έχει κρύο και μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους, ας τηρούμε τα μέτρα, ας μη βλέπουμε πολύ κόσμο, αν γίνεται, και αν έχουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, κάνουμε τεστ. Κάνουμε, γενικά, συχνά τεστ».

    Ερωτηθείσα για την κατάσταση των νοσοκομείων και τι θα γίνει στις περιπτώσεις των ασθενών χωρίς COVID-19 έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «όλοι οι ασθενείς θα αντιμετωπιστούν με ασφάλεια σε κάθε περίπτωση».

    Αναφορικά με τα διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ που υπάρχουν στη χώρα μας, η αναπληρώτρια υπουργός, σημείωσε ότι έχουμε 1.277. Τα 1.039 είναι στο ΕΣΥ, τα 35 στα στρατιωτικά νοσοκομεία και 203 στις ιδιωτικές κλινικές. Από τα κρεβάτια του ΕΣΥ τα 539 είναι αφιερωμένα σε COVID περιστατικά και 500 σε non COVID.

    «Τα τμήματα COVID σημαίνουν τριπλάσια και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς που είναι σε αυτά», είπε καταλήγοντας η κα Γκάγκα

    Παπαευαγγέλου: 1 στα 4 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική

    Από την πλευρά της η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια. Τα ενεργά κρούσματα φτάνουν πλέον τα 47.000, με το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων στα 36 έτη, ενώ καταγράφεται αύξηση 50% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Σημείωσε μάλιστα πως 1 στα 4 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ πάνω από 7.000 στην Θεσσαλονίκη.

    «Την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται με τεστ καθημερινά το 2% του πληθυσμού», είπε, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος θετικότητας φτάνει στο 2,2%.

    Η πληρότητα όπως είπε στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97% και το ΕΣΥ θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. 3.663 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτή την στιγμή λόγω κορονοϊού.

    Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου αύξηση καταγράφεται τελευταία και στις ηλικίες άνω των 60 ετών και προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων θα βοηθήσει ώστε να δούμε μείωση των κρουσμάτων στο άμεσο μέλλον.

    Η ίδια έκανε έκκληση προς όλους ότι πρέπει να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση, καλώντας τους πάντες να εμβολιαστούν (1η ή 3η δόση) και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

    «Το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην κάθε περιφέρεια είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 65 ετών», είπε χαρακτηριστικά.

    Όπου η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών είναι χαμηλή, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες.

    Αναφέρθηκε τέλος , στα ευρήματα βρετανικής έρευνας που δείχνει πως εμβολιασμένοι έχουν σημαντικά μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν μέσα στο σπίτι, όμως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν.



    ΣΧΟΛΙΑ