• ΥΓΕΙΑ

    Μελέτη έκπληξη για το AstraZeneca: 10 μήνες (και όχι 3) πρέπει να απέχει η 1η από τη 2η δόση!

    • Bloomberg
    Astrazeneca

    Astrazeneca


    Η ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της Covid-19 βελτιώνεται όταν μεσολαβεί μεγαλύτερη απόσταση, γύρω στους 10 μήνες (έως και 45 εβδομάδες), μεταξύ των δύο δόσεων, ενώ μια τρίτη (αναμνηστική) δόση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με μελέτη (ΣτΜ: δείτε τη μελέτη εδώ).

    Η αύξηση του χρονικού διαστήματος μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης αύξησε το επίπεδο των προστατευτικών αντισωμάτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να δείξουν για πρώτη φορά ότι μια τρίτη δόση, που δόθηκε περισσότερο από έξι μήνες μετά τη δεύτερη, προκάλεσε ισχυρή απόκριση και αυξημένη δραστηριότητα έναντι των μεταλλάξεων.

    Πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν ελλείψεις εμβολίων και ερωτήματα όπως το εάν θα κάνουν αναμνηστικές δόσεις για να διασφαλίσουν ότι τα νοσοκομεία δεν θα κατακλυστούν από ασθενείς τον χειμώνα που μας έρχεται. Και τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν τη διάρκεια των προμηθειών τους καθυστερώντας τη δεύτερη δόση, δείχνοντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η προστασία -χωρίς να υπάρξει πλήρης επανασχεδιασμός των εμβολίων- με τη χρήση τρίτης δόσης.

    Οι περισσότερες χώρες έχουν συστήσει για το εμβόλιο της AstraZeneca να μεσολαβούν 4 με 12 εβδομάδες μεταξύ των δύο δόσεων.

    Τι έδειξε η μελέτη

    «Είναι θέμα ετοιμότητας», δήλωσε ο Andrew Pollard, επικεφαλής ερευνητής για τις δοκιμές εμβολίων στην Οξφόρδη, σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι «μπορούμε να αυξήσουμε την απόκριση χορηγώντας άλλη μία δόση του εμβολίου των AstraZeneca / Οξφόρδης και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

    Ωστόσο, για να αποφασιστεί αν χρειάζονται πραγματικά αναμνηστικές δόσεις πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σχετικά με τη δάρκεια της ανοσίας που διασφαλίζουν οι δύο δόσεις και την προστασία απέναντι στις μεταλλάξεις, ανέφερε ο Pollard.

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν μετά από την πρώτη δόση επιζούν σε κάποιο βαθμό και μετά από έναν χρόνο. Ωστόσο, 180 ημέρες μετά την πρώτη δόση τα επίπεδα ήταν τα μισά από αυτά που παρατηρήθηκαν στο ζενίθ της προστασίας, που επιτυγχάνεται στις 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Παρόλα αυτά, η δεύτερη δόση αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων 4 έως 18 φορές έναν μήνα μετά το εμβόλιο.

    Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη προέρχονταν από τις αρχικές δοκιμές πρώτου και τελευταίου σταδίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για το εμβόλιο που έγιναν πέρυσι. Τριάντα συμμετέχοντες που είχαν λάβει μόνο μία δόση στη δοκιμή έκαναν και δεύτερη περίπου 10 μήνες μετά την πρώτη. Άλλοι 90 συμμετέχοντες από τις ίδιες μελέτες έκαναν και τρίτη δόση τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Όλοι οι εθελοντές ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών.

    Αντισώματα απέναντι στις μεταλλάξεις

    Μετά την τρίτη δόση παρατηρήθηκαν επίσης υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των μεταλλάξεων Αλφα, Βήτα και Δέλτα του SARS-CoV-2 σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση.

    Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα εμβόλια που βασίζονται σε αδρανοποιημένους ιούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ανοσοποίησης, κάτι για το οποίο αμφέβαλαν ορισμένοι επιστήμονες, επειδή οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν ανοσία στον αδρανοποιημένο ιό (στη συγκεκριμένη περίπτωση αδενοϊό χιμπατζή).



    ΣΧΟΛΙΑ