• ΥΓΕΙΑ

    Έφτασαν με ειδική πτήση 5 τόνοι χλωροκίνης στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Με διαβαθμισμένη πτήση της Aegean έφτασαν 5 τόνοι χλωροκίνης από την Ινδία στην Ελλάδα. Πρόκειται για παραγγελία εταιρείας, που μεταφέρθηκε από την Ινδία έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ.

    Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, χωρίς ωστόσο να δώσει επιπλέον στοιχεία: «έχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε».

    Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμάται ότι το φάρμακο (εγκεκριμένο κατά της ελονοσίας και ορισμένων ρευματικών νοσημάτων) παρουσιάζει όφελος στην COVID-19.  Είναι μάλιστα μία από τις θεραπείες που θα μελετηθούν στο πλαίσιο της μαζικής κλινικής μελέτης “Solidarity” που διεξάγει ο Οργανισμός σε 10 χώρες.

    Κινεζικές δοκιμές σε περισσότερους από 100 ασθενείς, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό BioScience, δείχνουν οφέλη. Ενθαρρυντικά μηνύματα ήρθαν και από τη Γαλλία, όπου ο διάσημος καθηγητής  Ντιντιέ Ραούλ έχει ανακοινώσει ότι χορήγησε υδροξυχλωροκίνη (ένα ανάλογο της χλωροκίνης) σε 24 άτομα και διαπίστωσε ότι ο ιός αρνητικοποιήθηκε στο 75% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα, εντός 6 ημερών. Από την ομάδα ελέγχου το 90% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ακόμα επαρκή προκειμένου να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, για τη χρήση του φαρμάκου σε ασθενείς με σοβαρή ήκρίσιμη νόσο COVID-19.

     



    ΣΧΟΛΙΑ